De gemeente Goes, woningcorporatie RWS en bouwbedrijf Heijmans gaan met zijn drieën verder met de ontwikkeling van woningbouwproject Goese Schans. 

Het project stond sinds 2011 'on hold', vooral vanwege de economische crisis. De vierde partner in het project, ontwikkelaar Van Garderen en Dekker, is afgehaakt.

De gemeente, RWS en Heijmans gaan elk een deelgebied ontwikkelen in het gebied tussen de stadshaven en woonwijk Goese Meer.

De gemeente gaat in Goese Diep Noord (tegen het Goese Meer) ongeveer 150 woningen ontwikkelen, Heijmans ontwikkelt in Goese Diep Zuid ongeveer hetzelfde aantal huizen en appartementen. RWS pakt de Westerschans aan, vlak bij de Ringbrug. Daar komt een appartementengebouw met daaronder ruimte voor commerciële partijen.

De Albert Heijn zal zich er in ieder geval vestigen. RWS denkt aan ongeveer 60 appartementen. In de tweede ontwikkelfase komen daar nog eens zo’n 25 woningen bij. In het originele plan, dat stamt uit 2007, zouden alle bedrijven in het havengebied verdwijnen en plaatsmaken voor zo’n 2000 woningen. Nu worden er ongeveer 500 woningen gebouwd.

Comfortabel

Het middelste deel van het gebied blijft bestemd voor bedrijven, maar wordt deels herontwikkeld. Met de Bank voor Nederlandse Gemeenten (BNG) zijn afspraken gemaakt over de herfinanciering van het project.

Volgens wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes zijn de risico’s voor alle partijen nu aanzienlijk kleiner. "We voelen ons hier veel comfortabeler bij." Haar collega Jo-Annes de Bat denkt nog voor de zomervakantie een nieuw bestemmingsplan te kunnen presenteren.