Na jaren van plannen maken ziet het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) toch af van de bouw van een nieuw ziekenhuis in Middelburg.

In plaats van nieuwbouw wordt de huidige locatie aan de Koudekerkseweg in Vlissingen deels gesloopt en gerenoveerd.

Het ziekenhuis krijgt een functie voor planbare zorg met twee operatiekamers en enkele poliklinieken. De afdeling psychiatrie en de kantoren verhuizen naar Goes. Als gevolg van die veranderingen wordt het pand aan de Koudekerkseweg veel kleiner dan de bestaande bouw.

Crowdfunding

Zeeland Investments Beheer (ZIB) wil de renovatie van een ziekenhuis in Vlissingen voor een deel financieren via crowdfunding.

Om het project te realiseren is een bedrag van ongeveer twintig miljoen euro nodig. Van Koeveringe wil ongeveer de helft hiervan ophalen via crowdfunding. Particulieren kunnen participeren vanaf een bedrag van 2.500 euro met een maximum van 40.000 euro.

De Zeeuwse ondernemer Van Koeveringen, die het project coördineert, zegt dat via de crowdfunding ook een sterke relatie kan ontstaan tussen de Zeeuwse bevolking en het ziekenhuis. "Ze krijgen minimaal een keer per jaar de kans om op een vergadering hun zegje te doen", aldus Van Koeveringen. 

ZIB wil de andere helft van de benodigde 20 miljoen euro financieren via een bancaire lening.

Verbouwing

In het plan is opgenomen dat het ziekenhuis het pand na de verbouwing gaat huren. Volgens Omroep Zeeland zou de verbouwing al in januari 2016 kunnen starten en in 2017 klaar zijn.

Over de verhuizing van het ziekenhuis van Vlissingen naar Middelburg is jarenlang gesproken. De bevolking van de Scheldestad was fel tegen het vertrek. In 2009 protesteerden duizenden mensen tegen het plan.