Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) wil dat minister Edith Schippers met maatwerk komt voor de zorg in Zeeland.
 

Dat schrijft de raad van bestuur in een brief aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

"De Zeeuwse situatie kent een aantal specifieke knelpunten", schrijft het bestuur en somt deze daarna op. De toegankelijkheid en bereikbaarheid van de zorg staan onder druk in Zeeland.

De zorg moet dichter bij de patiënt worden georganiseerd, maar daarvoor ontbreekt het aan geld en middelen, aldus het ADRZ dat zware tijden doormaakt op financieel gebied. Ook is het vestigingsklimaat voor jonge professionals minder aantrekkelijk en is de vraag naar zorg groter dan door de verzekeraars wordt vergoed.

"Gevolg is dat het ADRZ al sinds 2012 voor miljoenen euro’s patiënten behandelt zonder daarvoor een vergoeding te krijgen". 

Ook is er volgens het ADRZ sprake van oneerlijke concurrentie met ziekenhuizen in België. "Daar is de zorg niet gebonden aan strenge regels van de IGZ, NZA en ACM." 

Declareren

Het ADRZ wil in de eerste plaats een einde aan de plafonds zodat het ADRZ alle geleverde zorg kan declareren. Verder vindt ze dat er hogere prijsafspraken met verzekeraars mogelijk moeten zijn en moet er iets worden gedaan aan de oneerlijke concurrentie uit België.

Minister Schippers is in februari op bezoek geweest in Zeeland. Ze sprak toen met vertegenwoordigers uit het zorgveld. Er werd afgesproken dat er binnen drie maanden een plan zou liggen om de Zeeuwse zorg toekomstbestendig te maken. Dit rapport wordt eind juni gepresenteerd.