De nieuwe burgemeester van Noord-Beveland, Marcel Delhez, wordt volgende week geïnstalleerd in een "prachtige gemeente, waar de mensen goed met elkaar omgaan".

Dat concludeert Marcel Fränzel, die tot maandag waarnemend burgemeester is. "Ik heb een ontzettend mooie tijd gehad in een ambitieuze gemeente", vertelt hij.

Eén van de voordelen van een waarnemer is volgens Fränzel de frisse blik waarmee die persoon de organisatie bekijkt. "Ik heb me verwonderd over de gemeenteraad. Tegen de 13 raadsleden heb ik gezegd dat ze best kritischer mogen zijn. De wethouders kunnen wel tegen een stootje."

Meer debatten

Wethouders voeren het beleid uit, raadsleden hebben een controlerende en kaderstellende rol. Dat vraagt een kritische houding, vindt Fränzel. "Als je het ergens niet mee eens bent of suggesties hebt voor verbetering, moet je dat niet onder tafel schuiven." Fränzel hoopt dat er meer debatten met goede argumenten gevoerd gaan worden in het gemeentehuis.

Dat vergroot volgens hem de kwaliteit van de besluiten. "Als raadsleden met goede argumenten komen, worden wethouders gedwongen nog eens goed na te denken over een plan, hoe het beter kan. Zo kunnen raadsleden ook proberen andere raadsleden te overtuigen. En als een groter deel van de raad achter een plan staat, is het beter, omdat het meer draagvlak heeft."

Zelfstandige gemeente

Noord-Beveland wil graag een zelfstandige gemeente blijven en dat kan ook, denkt Fränzel. "Dit is een volwaardige gemeente met zelfvertrouwen en een gezonde financiële situatie. Wellicht kan de samenwerking met andere gemeenten uitgebreid worden, maar ik denk zeker dat Noord-Beveland vooralsnog zelfstandig kan blijven."

Ze moet dan wel een visie op de toekomst maken, stelt hij. "De gemeente moet verder kijken dan 2018. Een strategische visie tot bijvoorbeeld 2025 zou niet mis zijn." Het maakt Noord-Beveland bijvoorbeeld sterker in de dialoog met de provincie Zeeland over zelfstandigheid, vindt hij. "Als je als gemeente niet hebt nagedacht over wat je op de lange termijn wilt bereiken, sta je meteen met 1-0 achter."

Brandweerpost

Fränzel hoopt dat de nieuwe burgemeester samen met het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad met een toekomstvisie aan de slag gaat. En dat hij de sluiting van de brandweerpost in Wissenkerke kan voorkomen.

"De Veiligheidsregio Zeeland en de kosten voor de brandweerposten zijn lastige dossiers. Het is teleurstellend dat de post in Wissenkerke waarschijnlijk moet sluiten."