De Zeeuwse bouwsector is positief over de toekomst. "De helft van de ondernemers houdt rekening met herstel van de groei."

Dat laat Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, donderdag weten.

Het herstel zet zich naar verwachting vanaf 2016 in, aldus Bouwend Nederland. "Veel bouwbedrijven hebben het nu druk, maar dit is nog niet terug te zien in de omzetcijfers van afgelopen jaar." 

In 2014 daalde de omzet van de Zeeuwse bouwsector opnieuw. Dit keer zelfs met 10 procent. Hiermee is sinds 2008 een absoluut dieptepunt bereikt.

Inleveren

Over de hele linie is omzet ingeleverd, maar opnieuw zijn er volgens de vereniging onderlinge verschillen. "De grootste bouwers - met een omzet van meer dan 10 miljoen euro - zagen hun omzet sinds het uitbreken van de crisis met gemiddeld 10 procent dalen." 

"Met name 2014 is een moeilijk jaar geweest voor deze groep. De kleinste bouwbedrijven - omzet tot 2 miljoen euro - hebben sinds 2008 gezamenlijk maar liefst 35 tot 40 procent omzet moeten inleveren", aldus de bouwvereniging.

Positief

Het goede nieuws is dat de Zeeuwse bouwsector positief is over de toekomst, aldus Bouwend Nederland. Uit een enquête onder de leden van blijkt dat de helft verwacht dat in 2016 de omzet stijgt. De kleinste bedrijven zijn over 2015 nog voorzichtig in hun groeiverwachtingen.

De grootste zien in de tweede helft van het jaar een duidelijk herstel optreden. Het totaalbeeld laat voor het eerst een duidelijke kentering zien.