In een nagenoeg volle Sint Jacobskerk in Vlissingen vond dinsdag de Nationale Viering van de Bevrijding plaats. Veteranen, minister-president Mark Rutte en andere genodigden luisteren hier naar onder meer verschillende muziekstukken.

Ook kregen de aanwezige de 5 mei-lezing van de Israëlische schrijver David Grossman, de 5 mei-kinderlezing en enkele toespraken te horen.

Omdat Zeeland dit jaar de gastprovincie is voor de Nationale Viering van de Bevrijding, vond het officiële programma plaats in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. In haar welkomstwoord zei Letty Demmers dat iedereen op de boulevard in Vlissingen een gevoel van vrijheid krijgt.

Maar ook in Vlissingen is in de Tweede Wereldoorlog hard gevochten voor de vrijheid. "Geen enkele plaats in Nederland is zwaarder getroffen door de Tweede Wereldoorlog dan Vlissingen. Er was maar één huis dat ongeschonden bleef", aldus de burgemeester Letty Demmers.

Sleutel

"Vlissingen is de sleutel tot Antwerpen en de sleutel van de Schelde. En daarmee was Vlissingen in 1944 de sleutel tot de vrijheid. De beslissende Slag om de Schelde in november 1944 was de prelude van de vrijheid", vertelt Demmers.

"De Slag om de Schelde was één van de grootste operaties uit de Tweede Wereldoorlog", zegt commissaris van de koning in Zeeland Han Polman. "Er vielen tienduizenden slachtoffers, burgers en militairen. Dat zullen we nooit vergeten. We moeten de vrijheid doorgeven aan de jonge mensen."

Kinderlezing

De 12-jarige Judith Smaal uit Zierikzee mocht de 5 mei-kinderlezing voordragen. Ze had een brief geschreven aan de 17-jarige Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala.

"Hoe gaat het met je? Heb je nog pijn? Ik weet dat er iemand in je hoofd heeft geschoten. Alleen omdat je naar school wilde gaan. Verschrikkelijk! En ik weet ook dat je niet meer in je eigen land kan wonen. Dat lijkt me ook heel erg."

Wateroverlast

De toespraak van Joan Leemhuis-Stout van het Nationaal Comité 4 en 5 mei werd verstoord door wateroverlast. Door een zware regenbui kwam er via het dak water in een deel van de kerk waar genodigden zaten terecht.

De lekkage kon onder controle worden gebracht. Leemhuis stelde dat vrijheid vele gezichten heeft. "Zeeland is door de geallieerden gebombardeerd voor de vrijheid. Daar kijken we met gemengde gevoelens naar."

Bij de Dodenherdenking op 4 mei was volgens de voorzitter 95 procent van de bevolking stil. "Dat is geweldig om te ervaren."