Sportgroepen uit Beveland brengen dinsdag het Bevrijdingsvuur dat vannacht is onstoken in Wageningen naar de Bevelandse gemeenten.

 

Het Bevrijdingsvuur is dinsdagmorgen onderweg van Wageningen naar Goes. 25 atleten van AV’56 en 10 begeleiders. Ook burgemeester René Verhulst van Goes loopt mee. Rond 10.45 uur wordt de groep verwacht op de Grote Markt.

Als alles goed gaat, komt het Bevrijdingsvuur om 10.00 uur aan bij de molen in Kloetinge. Daar begint het slot van de route. De atleten worden op dat laatste deel vergezeld door militaire voertuigen van het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp.

Bij aankomst op de Grote Markt begroeten Muziekvereniging Euphonia en Dixieland Looporkest The Swingmasters de lopers muzikaal. Daarna ontsteekt de burgemeester hier het Bevrijdingsvuur.

AV’56 brengt het vuur iedere 5 jaar naar Goes. Veteraan Kees Kortleve (81) is het oudste actieve lid en liep de Bevrijdingsvuurestafette al diverse keren. Hij wilde graag nog één keer meedoen -een korte afstand- als persoonlijk statement over vrede en vrijheid.

Kruiningen

Hardlopers uit Reimerswaal zijn onderweg om het Bevrijdingsvuur naar Kruiningen te brengen. Rond 15.15 uur worden zij in hun gemeente verwacht. Waarschijnlijk bereiken ze rond 16.30 uur de eindbestemming: het Oude Plein in Kruiningen. Hier worden de lopers verwelkomd met allerlei festiviteiten.

Ook kinderen kunnen delen in de feestvreugde, door met vlaggetjes langs de route van de hardlopers te staan. Zij zijn dinsdag om 0.00 uur vanuit Wageningen vertrokken met het Bevrijdingsvuur en lopen ruim 175 kilometer terug naar Reimerswaal.

De laatste kilometers hopen zij op aanmoediging van het publiek. Liefhebbers kunnen de laatste kilometers mee hardlopen.

Hotel de Wereld

Het Bevrijdingsvuur is sinds 1948 het symbool voor leven in Vrede en Vrijheid. Het Bevrijdingsvuur is onlosmakelijk verbonden met Wageningen, doordat in 1945 de capitulatie is ondertekend in Hotel de Wereld.

Door deze historische gebeurtenis wordt ieder jaar voor Hotel de Wereld het vuur ontstoken en door veel gemeenten opgehaald.

In Vlissingen vindt later dinsdag de Nationale Start van de viering van de Dag van de Vrijheid plaats. Dit gebeurt elk jaar in een andere provincie, dit jaar is dat dus Zeeland.