Het volledige onderzoeksrapport naar haarscheurtjes in het reactorvat van de kerncentrale in Borssele is vorige week door Energiebedrijf EPZ gepubliceerd. 

Uit het rapport bleek dat in het reactorvat van Borssele geen haarscheurtjes zitten zoals wel het geval is bij de Belgische kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. EPZ hoopt daarmee duidelijk te maken dat het vat veilig is. 

Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, weigerde eerder al een nieuwe 100 procent-controle van het vat. Tweede Kamerleden De Vries en Vos hadden daar wel om gevraagd. De controle in 2013 is volgens Kamp volledig volgens de richtlijnen uitgevoerd.

In bezit

De Vries en Vos vroegen ook of het klopte dat Kamp en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) het onderzoeksrapport niet in hun bezit hadden. 

Over het rapport zei Kamp nog dat het "fysiek niet in handen is van de ANVS". Hij wees erop dat het in 2013 wel door deze instantie is beoordeeld. Dat beoordelingsrapport en de conclusie van de Kernfysische Dienst, een van de voorlopers van de ANVS, zijn eerder gepubliceerd.

Nu heeft dus ook energiebedrijf EPZ haar rapport openbaar gemaakt.