De Brabants-Zeeuwse werkgeversvereniging (BZW) en ZMf willen dat het nieuwe college van gedeputeerde staten inzet op een circulaire economie. In een circulaire economie is afval grondstof, sluiten de ketens en is de energiehuishouding duurzaam.

"De bestaande industrie is daarbij essentieel als vertrekpunt", schrijven de werkgevers en milieufederatie. Beide willen ze de provincie steunen in het veranderingsproces. 

Bedrijven zouden volgens de twee minder afhankelijk moeten worden van fossiele brandstoffen en "al het mogelijke moeten doen om het energie- en grondstoffenbeheer te optimaliseren". De provincie kan de overgang stimuleren door circulair in te kopen en aan te besteden.

Daarnaast willen BZW en ZMf lokale bedrijventerreinen verduurzamen. Zelf kunnen de werkgeversverenigingen en milieufederatie "het bewustzijn verhogen en de vraag aanmoedigen".

Zo heeft de Zeeuwse afdeling van BZW onlangs geopperd om alle bedrijven in Zeeland te voorzien van zonnepanelen. De provincie zou daarbij (financieel) kunnen helpen.