VN nodigen Zeeuws Archief uit om slavernij

Het Zeeuws Archief geeft vrijdag op uitnodiging van de Verenigde Naties een presentatie voor de Mensenrechtenraad in Genève over de Nederlandse slavenhandel.

Aanleiding is een blog die het archief sinds 2013 op internet bijhoudt over de slavenreis van het schip d'Eenigheid. De educatieve website beschrijft een reis die van 1761 tot 1763 met het slavenschip werd gemaakt in opdracht van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC).

De educatieve website heeft sinds 2013 al zo'n 200.000 bezoekers getrokken, niet alleen in Nederland, maar ook in Suriname, de VS, Frankrijk en Engeland.

Het Zeeuws Archief is uitgenodigd ter gelegenheid van de internationale dag tegen racisme op 21 maart. Volgens directeur Hannie Kool-Blokland van het Archief laat de blog zien hoe Nederland met het slavernijverleden omgaat en het bespreekbaar maakt.

De trans-Atlantische slavenhandel of driehoekshandel heeft bestaan van de 16e tot in de 19e eeuw. Vanuit Europese havens vertrokken schepen geladen met handelsgoederen naar de kust van West-Afrika.

Daar werden de goederen geruild tegen gevangengenomen Afrikanen, die vervolgens over de Atlantische Oceaan werden vervoerd en verkocht om als slaven te werken op de plantages. In totaal werden circa 12 miljoen Afrikanen verhandeld.

De Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) verhandelde in de achttiende eeuw circa 31.000 mensen. De VN-cultuurorganisatie UNESCO plaatste het archief van de MCC in 2011 in het Memory of the World Register, de werelderfgoedlijst voor documentaire werken.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie