Beurzen in Azië en Europa dalen verder, maar Wall Street lijkt even de adem in te houden. Echt overtuigend is het allemaal nog niet. Ondertussen groeit de consensus in de markt dat China de aanleiding is van de malaise maar niet de oorzaak.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De koersval van de Shanghai Composite met negen procent vorige week zorgde voor een mondiale kettingreactie op financiële markten. Voor de fundamenten onder deze correctie moeten we mijns inziens aan de andere kant van de aardbol zijn. Vrees voor stagnatie van de Amerikaanse economie en groeiende onrust op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Wake-up call

Uitspraken van voormalig Federal Reserve president Alan Greenspan dat de Amerikaanse economie mogelijk eind 2007 in een recessie beland viel beleggers rauw op het dak. Een harde wake-up call na vier jaar bijna onafgebroken koersstijgingen op Wall Street. Er werd ons even een spiegel voorgehouden dat er mogelijk teveel lucht in aandelenmarkten is gepompt.

Angst voor strengere beursregels in China en een sterkere Japanse Yen waardoor posities met geleend geld worden afgebouwd. Ze werden als redenen voor de scherpe correctie opgevoerd, maar de aanleiding had net zo goed een omvallend hedgefund of zwaar tegenvallend macronieuws kunnen zijn. Of een forse daling van de veel te dure dollar tegenover andere valuta's.

Vallende stenen

Uiteindelijk zijn beurskoersen een afspiegeling van bedrijfsresultaten en macro-economische ontwikkelingen. Het is dus eigenlijk heel gezond dat markten een nieuw evenwicht zoeken in het geleidelijke besef van grote economische onevenwichtigheden. En zo'n zoektocht gaat nu eenmaal gepaard met onrust en hoge volatiliteit.

Niemand heeft een glazenbol voor het ideale instapmoment. De adempauze op Wall Street is broos. Van serieuze bodemvorming lijkt nog geen sprake. Het is zeer riskant nu al vallende stenen op te vangen. Ik kies als lange termijn belegger even voor de zijlijn. Beter iets te laat weer ingestapt dan veel te vroeg.

DisclaimerDe informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.