Weer een echec voor Getronics beleggers. Extra verliezen in drie landen en een onderzoek door beurstoezichthouder AFM. Ook is er bewijs dat het debacle in Italië wekenlang onder de pet is gehouden. Hoeveel lijken moeten uit de kast rollen voordat er ingegrepen wordt?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Getronics meldde onverwacht dat 65 miljoen euro goodwill afgeboekt moet worden door nieuwe verliezen in de VS, België en Groot-Brittannië. Het totale verlies over 2006 komt hierdoor uit op 145 miljoen euro, veel hoger dan verwacht. In januari liet de automatiseerder nog weten dat afboekingen op activiteiten niet nodig zijn. Ook wordt de omzetdoelstelling voor 2008 losgelaten.

Onderzoek AFM

Het Financieele Dagblad kwam woensdag met het nieuws dat de AFM onderzoekt of Getronics heeft verzuimd koersgevoelige informatie tijdig naar buiten te brengen. Uit forensisch onderzoek van Ernst & Young blijkt dat topman Klaas Wagenaar al op 7 december 2005 op de hoogte was van een ebitda verlies van 38 miljoen bij het Italiaanse dochterbedrijf. Pas op 17 januari 2006 volgde een persbericht hierover.

In het rapport (PDF via FD.nl) verklaart Wagenaar dat hij de cijfers in december niet op waarde kon schatten omdat het lokale management de verliezen verhulde. Specialisten noemen deze uitleg dubieus. Beursgenoteerde bedrijven hebben de plicht koersgevoelige informatie direct bekend te maken. Zeker in dit geval, door de problemen in Italië was de winstprognose niet meer haalbaar.

Ruzie en gesjoemel

Begin 2004 riepen beleggers Wagenaar nog uit tot topman van het jaar. Van dat beeld is niets meer over. In januari 2006 kwam Getronics met een winstalarm wegens plotselinge verliezen in Italië. Twee maanden later bleken die verliezen opeens veel groter en werd melding gemaakt van gesjoemel door de lokale leiding. In augustus kelderde het aandeel met 25 procent na zwaar tegenvallende kwartaalcijfers.

Half november kreeg de koers weer een dreun door berichten over ruzie in de top. Volgens de Financiële Telegraaf vertrok financieel directeur Theo Janssen omdat hij vond dat de cijfers te positief werden voorgesteld. Wagenaar en Janssen "rollen al maanden ruziemakend over het tapijt van de directiekamer," aldus de krant. Naar verluidt onderzoekt de AFM ook deze zaak.

Het afgelopen jaar was een bestuurlijk duiventil bij Getronics. Behalve Janssen verlieten ook Henny van Schaik en Stuart Appleton het geplaagde bedrijf. Voormalig KPN bestuurder Maarten Henderson is deze week aangesteld als interim financieel directeur om de rotzooi van Wagenaar op de ruimen.

Wereldspeler af

Door de gedwongen verkoop van activiteiten in Italië, Frankrijk, Oost Europa en Japan is Getronics definitief wereldspeler af. Mogelijk wordt de Spaanse tak later nog verkocht. Hierdoor zullen wellicht weer nieuwe overnamespeculaties volgen. Zelf verwacht ik niet dat een partij Getronics nog in zijn geheel wil overnemen. Een treurige uitverkoop van losse delen is een realistischer scenario.

Winstwaarschuwingen, tegenvaller op tegenvaller, fraude en een AFM onderzoek. Het is duidelijk dat Wagenaar zijn toko niet meer onder controle heeft. Er is sprake van een ernstige vertrouwensbreuk met beleggers. Als de commissarissen niet snel ingrijpen verliezen ook zij hun geloofwaardigheid. Zolang Klaas Wagenaar nog in de bestuurskamer zit is het aandeel dood geld.

Disclaimer
De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in Getronics.