Matige cijfers, weinig synergievoordelen en een onderwaardering op de beurs. Een kwestie van tijd dat de vliegen op de stroop af komen. Twee grote hedge funds hebben onlangs een belang genomen in Ahold met als doel het supermarktbedrijf op te splitsen. Kan Anders Moberg het break-up scenario van de ‘barbaren’ nog voorkomen of wordt Ahold een bonusaanbieding?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Het Britse beleggingsfonds Centaurus bevestigde maandag wat een dag eerder in de Britse zakenkrant The Business was te lezen. De durfkapitalist maakte bekend een belang van “enkele procenten” in Ahold te hebben genomen. Ook bevestigde de Britten dat het Amerikaanse investeringsfonds Paulson een flinke portie aandelen heeft gekocht. Eerder werden supermarktketen Tesco (die bulkt van het geld) en Kohlberg Kravis & Roberts genoemd als potentiële kopers.

Persbureau Betten Beursmedia meldde dat Centaurus het management van Ahold al benaderd heeft om te praten over het opdelen van het concern. Volgens The Business voert Centaurus een groep investeerders aan die het concern in drie stukken wil opsplitsen. Het gaat hierbij om supermarkten in Europa, supermarkten in de VS en de Amerikaanse groothandel US Foodservice. Onderdelen die volgens oud bestuurder Theo de Raad "nauwelijks cohesie of synergie" hebben.

Dat de barbaren nu op de deur kloppen heeft ook alles te maken met de matige prestaties van het supermarktbedrijf. De trading update van enkele weken geleden viel tegen, net als de resultaten over het vierde kwartaal. Bij de presentatie van de jaarcijfers verlaagde Ahold bovendien haar doelstellingen voor de omzet en operationele marge. Zoals we op 29 maart al schreven, de ‘weg naar herstel’ bij Ahold blijkt de nodige haarspeldbochten te bevatten.

Moberg heeft het lot van Ahold voorlopig nog in eigen hand. Door snel en agressief meer waarde te creëren moet het mogelijk zijn op termijn de onderwaardering uit het aandeel te halen. Analisten schatten de break-up value tussen de 8 en 10 euro. Mocht Moberg falen dan wacht een exit via de zijdeur, zoals zijn collega bij VNU. Op 21 juni komt Ahold met nieuwe kwartaalcijfers. Als daar geen heel goed verhaal bij zit dan is het straks uitverkoop.