Terugblik op optiejaar 2005

De huidige handel op de optiebeurs speelt zich af in de blessuretijd van de wedstijd van 2005. Geen spannende transacties meer, op veilig spelen en rustig de tijd uitzitten tot januari is het devies. Nog enkele dagen doodstille handel voordat de handelaren zich kunnen richten op het spenderen van de nieuwe bonussen. Voorlopig ruim voldoende tijd om het optiejaar 2005 eens in sneltreinvaart door te nemen. Door Jacob Hogendijk van Blikopdebeurs.com

Vuurwerk

Het meeste spektakel is te vinden rondom aandelen die failliet gaan of worden overgenomen. Er zijn geen ondernemingen met optienotering op de fles gegaan dit jaar. Overgenomen is er natuurlijk wel. Versatel was vanuit optie perspectief niet zo interessant, maar het hoger genoteerde Nedlloyd was een stuk boeiender. Bij een overname werken traditionele strategieën van risico beheersing niet meer. Een out-of-the-money calletje dat plotseling serieus geld waard wordt, dat valt lastig af te dekken. Het zal meestal of een drama, of een jackpot zijn voor de handelaren.

Ook zonder faillissementen of overnames hebben zich er pijnlijke affaires afgespeeld. Het mooiste voorbeeld dit jaar was de handel in de opties op Getronics voorafgaand aan de reverse stock split (samenvoeging van aandelen). De optieprijzen veranderen gewoon mee. Soms zijn er echter leuke afrondingen achter de komma, waardoor er partijen de mist in gaan. Een kleinere partij had blind vertrouwen in haar prijzen, en heeft aan de rest van de wereld diep in the money puts verkocht. Weinig verrassend bleek de rest van de wereld gelijk te hebben, ook een gang naar de rechter mocht niet baten. Een miljoenenverlies, en einde carrière van de manager. Best vermaak is leedvermaak, zeker in Amsterdam waar al rap weer hele oude koeien uit de sloot gehaald worden.

DSM heeft de omgekeerde weg bewandeld en liet haar aandelen splitsen. Bij dit voorheen duffe bedrijf waren er geen afrondingen achter de komma. Bijna net zo spannend als het Limburgse chemieconcern zijn twee fondsen die ook een optienotering hebben gekregen. Crucell en TomTom. Leuke beweging, hoge volatiliteit en altijd veel interesse vanuit particuliere hoek. Een stuk langere historie hebben de opties op Koninklijke Olie. Het vlaggenschip van de beurs is niet altijd een interessant optiefonds geweest, maar sinds de perikelen van vorig jaar zijn de omzetten op de optiebeurs enorm gebleven.

Financials & Tech

Fortis heeft de optiehandel wakker geschud in het voorjaar met de introductie van interim dividend. Dat heeft ingrijpende gevolgen gehad voor de waardering van de opties, en aangenomen mag worden dat er behoorlijk wat winsten en verliezen zijn geleden onder de diverse Fortis handelaren. De handel vindt traditioneel echter meer plaats in de fondsen ING en ABN, en dit jaar was daarop geen uitzondering. En de technologie aandelen? Daar valt verrassend genoeg nog maar moeilijk een droog brood te verdienen.

Dividendoorlog

In volumes zijn er records gebroken dit jaar. Voorafgaand aan dividenduitkeringen zijn er op grote schaal nepposities opgezet tussen eigen afdelingen om te profiteren van particuliere beleggers die vergeten hun calls uit te oefenen. Hoe groter je aandeel in de open interest van de zogenoemde early exercise calls, hoe meer je profiteert. In februari verwisselden op één dag 5 miljoen opties op Olie van "eigenaar", maar dit was slechts kinderspel bij de omzet in ABN begin augustus (45 miljoen contracten). Een legale situatie, maar niet zonder risico zo bleek vorig jaar al toen een optiepartij voor 6 miljoen het schip in ging door een administratieve fout. De bizarre omzetten werden zelfs Euronext te gortig. Nieuwe maatregelen moeten het dividendjagen verhinderen in 2006.

Index

Elk jaar zijn er weer andere fondsen die de meest boeiende handel gekend hebben. De handel in de opties op de AEX blijft echter elk jaar onveranderd groot. Het aantal partijen wat zich er professioneel mee bezig houd lijkt daarentegen alleen maar kleiner te worden. Voorheen waren de kleinere optiebedrijven actief in de index. Dit soort bedrijven lijkt een uitstervend fenomeen. De grote jongens pakken het leeuwendeel van de markt, hoewel ook zij wel eens miljoenen mogen afschrijven op indexposities – ook dit jaar was het weer ergens raak. De karakteristieke vloerhandel van welleer wordt elk jaar weer verder naar de achtergrond gedreven. Voor de particuliere belegger is dat uiteraard goed nieuws, de krappe spreads in de optiemarkt schelen hem aanzienlijk in de portemonnee – hoewel nog niet iedereen dat helemaal begrepen heeft.

NUwerk

Tip de redactie