De koers van de Amerikaanse dollar is flink gedaald door rentespeculatie en verkopen door hedgefunds. In de afgelopen maanden liet de munt juist een aardig herstel zien tegenover de euro maar de waarde van de euro bereikte maandag het hoogste peil in vijf weken.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

"Forecasting the currency is like tossing a coin", zei Alan Greenspan ooit. Toch durf ik de voorspelling aan dat er fundamenteel maar één richting is voor de 'greenback': omlaag. De dollar verloor terrein door speculaties over wat de Federal Reserve dinsdag zal verklaren in het commentaar bij het rentebesluit.

Valutahandelaren verwachten dat er nog een keer een verhoging volgt, maar dat de Fed zal aankondigen dat het einde van de rentestijging in zicht is. Dat maakt de dollar minder aantrekkelijk voor beleggers. Verder zouden hedgefunds bezig zijn dollars om te ruilen voor Britse ponden. Ook zien we Japans geld naar de euro stromen.

Handelsbalans

Toch zijn het niet de dagkoersen maar structurele onevenwichtigheden waar we ons druk over moeten maken. De VS heeft een tekort op de handelsbalans en de betalingsbalans dat dit jaar uitkomt op 6,5 procent van het bruto binnenlands product. De staatsschuld bedraagt op dit moment ca. 2.500 miljard dollar. Elke dag lenen overheid, ondernemingen en particulieren 3 miljard dollar van de rest van de wereld. Een tijdbom onder de mondiale economie.

Ondertussen consumeren Amerikanen er vrolijk op los. Gesubsidieerd door buitenlandse investeerders, vooral uit Azië. Zo wordt een mooie afzetmarkt gecreëerd en blijft de eigen valuta laag.

Vulkaan

Maar wat gebeurt er als de rest van de wereld de VS niet langer kan of wil financieren? Als de risico's te groot worden? Als er plotseling paniek op valutamarkten uitbreekt? Niemand die het zeker weet. Tot die tijd blijven we dansen op een vulkaan.

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen valutaposities.