Velen zullen het opvallende artikel van de typefout van een Japanse effectenhandelaar, die bijna 200 miljoen euro kostte, wel gelezen hebben. Voor mij als trader is dit opvallend, omdat ik uit ervaring weet dat op de Amerikaanse beurs trades regelmatig ongeldig verklaard worden omdat deze buiten een bepaalde bandbreedte vallen.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Elke ECN (elektronische beurs) hanteert een erroneous order policy en deze worden ook als geheel door Nasdaq en NYSE gesteund: op het moment dat je een foute order opgeeft hebben ze jou nog eerder aan de telefoon dan andersom. De bandbreedte is als volgt :

Inside Price / Minimum Threshold
$0 – $0.99 / $0.02 + (0.10 x Inside Price)
$1.00 – $4.99 / $0.12 + (0.07 x (Inside Price – $1.00))
$5.00 – $14.99 / $0.40 + (0.06 x (Inside Price – $5.00))
$15 or more / $1.00

Het lijkt mij dat als je een verkooporder op 1 Yen opgeeft terwijl de koers 610.000 Yen is, het vrij duidelijk is dat er een fout gemaakt is. Toch werd de trade niet 'gebroken' ondanks dat hier vier maal om gevraagd is.

Normaal moet je hier als trader mee oppassen, want stel je koopt dan snel deze stukken en verkoopt ze: als de trade wordt gebroken zit je dan ineens die hoeveelheid stukken short. Dan kan je dus een groot probleem hebben als de koers inmiddels alweer hoger staat. Ik heb ooit zoiets gezien bij een aandeel dat $0.02-$0.03 stond en dat ineens nabeurs een reverse split 50:1 voor de volgende dag aankondigde.. toen ging ie dus op $1,30 open de volgende dag, maar veel brokers hadden verzuimd het aantal stukken te splitten, waardoor het aandeel vervijftigvoudigd leek! Hierop gingen enorm veel mensen voorbeurs tot de verkoop over en zakte het aandeel terug tot zelfs $0.15.. totdat de ellende duidelijk werd, bv. de 50.000 stukken die ze verkocht hadden waren er in werkelijkheid maar 1000, dus dan zit je er ineens 49.000 short... toen stond het aandeel al snel weer boven de dollar en een dag later boven de $2, de trades werden niet gebroken en brokers moesten en-masse hun stukken terugkopen!

Goed, met deze fout zijn een aantal Japanse traders in ieder geval goed binnen gelopen denk ik!