Goed nieuws van de Rabobank! De grootste hypotheekverstrekker van Nederland verwacht dat de prijsstijging van huizen zal doorzetten. De rentetarieven zullen in 2006 weliswaar omhoog gaan, maar de economische groei biedt volgens de bank voldoende tegenwicht om een prijsdaling te voorkomen. Verder is er nog altijd een tekort aan nieuwbouwwoningen, waardoor de huizenmarkt krap blijft.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De Rabobank is voor 2006 dan ook "gematigd positief" over de huizenmarkt en rekent op een prijsstijging met 2,5 procent. Dit jaar worden de huizen volgens de bank 3 procent meer waard. Voordat we met z'n allen de wave inzetten, meningen blijven verdeeld. ABN Amro is een stuk minder optimistisch en voorspelt voor volgend jaar een daling van de huizenprijs met gemiddeld 2 procent. De Amsterdamse bankiers zijn somberder over het effect van een rentestijging en zien weinig doorstroming vanuit relatief goedkope huurwoningen.

Het effect van een mogelijke beperking of afschaffing van de hypotheekrenteaftrek is in deze prognoses niet meegenomen. Met Gemeenteraadsverkiezingen op komst in 2006 houden politici zich nu liever bezig met 'veiliger' onderwerpen als koopkracht plaatjes en financiële meevallers.

Over meevallers gesproken, dezelfde Rabobank verwacht dat de AEX eind volgend jaar een stand zal bereiken van 466 punten. Uw visie over de huizenmarkt of AEX kunt u natuurlijk weer kwijt op Blikopdebeurs.com.