Onlangs kreeg ik voor m'n slapende Alex-rekening weer een folder in de bus: eindelijk voeren ze in Nederland ook stoploss orders in op futures en opties. Ik heb er al eens wat over geschreven, maar bij deze nogmaals een recap van het fenomeen stoploss en waarom de professionele traders hier zo blij mee zijn in het bijzonder.

Door Thijs Klein Tank van Blikopdebeurs.com

Iedere serieuze belegger weet tegenwoordig dat posities beschermd dienen te worden tegen zware verliezen. Sommige marktpartijen maken hier echter handig gebruik van, wat bekend staat als "wassen en spoelen" en "aan de boom schudden".

Stel je hebt een grote positie (niet gewoon groot, maar echt for size zoals dat heet) en die is mooi gestegen. De koers staat nu tegen een weerstand, zeg een koers van 10 euro. Hoe verkoop je dit zonder dat de markt flink zakt? Je weet, onder de 10 zijn verkopers, en als jij met je grote vrachtje aan de verkoopkant gaat liggen dan bereik je niets.

Wat je ook weet, is dat boven de 10 er veel vraag is, omdat de meute er dan ineens in wil. Deels door shorters die moeten terugkopen en hun stoploss op 10 hebben, deels door nieuwe inflow van handelaren die kopen op doorbraak van weerstand. Veel vraag dus, precies wat je nodig hebt om je positie te sluiten! Wat is dan makkelijker dan de koers een duwtje te geven?

Dit verklaart het fenomeen valse uitbraak. Het is natuurlijk geen publiek geheim waar deze orders zich bevinden, iedereen met een beetje marktinzicht weet ze te vinden. In de VS heeft de specialist zelfs inzage in deze orders.

Boven de highs en onder de lows van de vorige dag zijn bv. zulke punten. Als voorbeeld, handelaren op de vloer van de S&P Futures Pit zullen altijd op zoek gaan naar dit soort punten waar veel stoploss orders verzameld zijn. Stel bv. koers 1251 en steun 1250, dan liggen er rond de 1248-1249 zone veel verkooporders. Dus men probeert die 1250 te breken waardoor een sneeuwbaleffect van verkooporders ontstaat, waarop men vervolgens de posities weer met winst kan sluiten.

Het gebeurde vroeger al in de bucket shops in het boek van Jesse Livermore en je zal het blijven zien in de toekomst. Hoe vaak zie je wel niet dat de koers even onder de steun komt, er even een snelle dip is waarna de bodem is gezet. Sommigen prediken ta als religie en ik zie hier en daar zelfs ta-ers wanhopig worden omdat 'het niet meer werkt'.

Los van deze discussie geeft ta natuurlijk wel inzicht in waar veel stoploss orders zich bevinden! Neem de AEX, iedereen jammert maar om een correctie, die natuurlijk vervolgens niet komt. Niemand snapt hoe het komt dat het maar doorstijgt. Tegelijkertijd loopt iedereen te shorten, immers 'de RSI staat op 99 en er moet toch een correctie komen?!'. Bedenk dat de markt altijd die kant op zal bewegen waarbij de meeste mensen scheefgezet worden!

Weet dus wat er kan gebeuren bij bepaalde niveaus, ga uit een positie voordat de koers dat punt bereikt (de koers kan natuurlijk ook echt doorbreken) of als je langere termijn handelt, leg je stoploss ver genoeg van deze punten zodat je jezelf erna niet voor je hoofd hoeft te slaan omdat je er uit geschud bent!