Deze week was het dan zover. De goudprijs bereikte in het Verre Oosten de magische grens van 500 dollar per ounce. Het is voor het eerst in achttien jaar dat zoveel geld moet worden betaald voor 31,1 gram van het edelmetaal. Inmiddels staan we weer op 492 dollar maar de trend is gezet. Logische vraag: hoe nu verder?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Er is overigens nog lang geen sprake van een record. In 1980 werd maar liefst 850 dollar voor een ounce neergeteld. Goud was toen een veilige haven in een wereld van geopolitieke instabiliteit. Een aantal technische analisten hebben alvast de roze zonnebril opgezet en verwachten een verdere stijging indien de weerstand op 511 dollar overtuigend doorbroken wordt.

Er zijn veel fundamentele factoren aan te voeren voor de hausse in de afgelopen jaren. Allereerst een structurele stijging van de vraag uit vooral Azië en het Verre Oosten. Verder is een tendens zichtbaar dat nationale goudvoorraden weer worden vergroot. Angst voor terrorisme en toenemende inflatiezorgen spelen eveneens goudbeleggers in de kaart. Veel goudexperts zien de vraag ook de komende jaren groeien.

Analisten wijzen er terecht op dat de risicopremie van alternatieve beleggingen zoals aandelen de afgelopen jaren relatief laag is. Goud is niet alleen een veilige haven voor beurspessimisten maar zal steeds vaker een serieus onderdeel worden van een goed gediversifieerde portefeuille. Tevens een nuttige 'hedge' in volatiele tijden. Een nieuw all time high over een jaar of drie is zeker niet onmogelijk.

Interessante goud sites:
Edelmetaal.tk
Goldseek.com
Gold-Eagle
Financial Sense
Kitco.com