Bankverzekeraar Fortis presenteerde uitstekende cijfers over het derde kwartaal. Vooral de bankdivisie liet een sterke performance zien. De nettowinst kwam uit op 913 miljoen euro, dat is ca. 150 miljoen euro meer dan de consensus onder analisten. Kortom, prima cijfers waar weinig mis mee is. Maar wat is er toch aan de hand met het management?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Zowel Fortis als diverse media maakten vreemde bokkensprongen in de communicatie hierover. Fortis liet al eerder weten het functioneren van 3.000 topmanagers te beoordelen waarbij een aantal gedwongen moet vertrekken. De voorziening van 200 miljoen euro voor deze reorganisatie kwam echter als een verrassing.

Voor elke drie opgestapte managers worden maar twee nieuwe aangesteld, verklaarde Fortis bestuurder Herman Verwilst. De Telegraaf, niet gehinderd door overmatige nuance, vertaalde dit in het vervangen van tweederde van het management. Ondanks een correctie 's middags werd dit door veel media overgenomen.

Het bestuur van Fortis deed precies het tegenovergestelde en bagatelliseerde de kwestie. Op BNR Nieuwsradio verklaarde de CFO dat er helemaal geen sprake is van een reorganisatie maar van een "training" die managers moet ondersteunen bij hun taken.

De BNR redactie had helaas niet bedacht even te vragen waar die voorziening van 200 miljoen dan voor nodig is. Beetje dure training dunkt ons… Los van deze ruis op de lijn ligt de bankverzekeraar goed op koers. Het aandeel is mede door de afwezigheid van 'dollarexposure' sectorfavoriet.