Na maanden 'gloom & doom' berichten van het Kabinet blijkt er ineens drie miljard euro extra in het koffertje van Gerrit Zalm te zitten. Het begrotingstekort komt dit jaar waarschijnlijk uit op 1,2%, veel lager dan de 1,8% uit eerdere prognoses.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De meevaller is te danken aan de hoge energieprijzen, waardoor meer geld wordt verdiend aan de export van aardgas. Verder zijn de belastingopbrengsten groter dan gedacht. Volgens het regeerakkoord moet de meevaller gebruikt worden om het begrotingstekort af te bouwen.

Uiteraard denken politici daar heel anders over en weten niet hoe snel ze een fraaie bestemming voor het geld moeten vinden. Volgend jaar zijn er immers weer verkiezingen… Het CDA wil de koopkracht in 2006 verbeteren, de PvdA denkt aan de dure ziektekosten en opteert voor het ongedaan maken van lastenverzwaringen. De LPF wil burgers compenseren voor de hoge energieprijzen.

En Zalm? Die zal ongetwijfeld alle euri weer in de schatkist willen stoppen. Eén ding ontbreekt echter in dit verhaal: uw mening.

De belastingen omlaag, eindelijk het kwartje van Kok weer terug? Meer geld naar gezondheidszorg of onderwijs? Of eindelijk eens een eind maken aan de vermogensbelasting?

U zegt het maar! Op de site van Blikopdebeurs.com kunt u zelf Minister Zalm spelen en kijken wat de andere lezers zouden doen met drie miljard.