Donderdag gebeurde dus het onvermijdelijke: VNU ziet af van de miljardenovername van IMS Health onder druk van grootaandeelhouders als Templeton, Fidelity en Knight Vinke. Uiteraard betekende dat het congé van CEO Rob van den Bergh, onder wiens bewind de nettowinst van VNU met 80% is gedaald, mede 'dankzij' de hoofdprijs die voor ACNielsen werd neergeteld. Enige bescheidenheid na deze nederlaag is president commissaris Aad Jacobs echter vreemd.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Tegenover de Financial Times verklaarde hij, "wat ik hier heb gezien is dat meer en meer aandeelhouders voor korte termijn gewin en hun eigen belang kiezen, dan voor het belang van het bedrijf". Eerder sprak Jacobs in de NRC van "sabelgekletter van aandeelhouders", die volstrekt geen oor hadden voor de inhoudelijke kant van de overname.

Sabelgekletter en korte termijn gewin? VNU heeft jaren de tijd gehad van eerdere overnames als de Gouden Gidsen, Nielsen Media en ACNielsen een succes te maken. In plaats daarvan werd aandeelhouderswaarde vernietigd met als gevolg een 60% lagere koers dan bij het aantreden van Rob van den Bergh. Deze president commissaris zou zich eens, in stilte, op zijn eigen positie moeten beraden.