"Ik denk dat het voor Tele Atlas heel moeilijk zal zijn om geld te verdienen." Geen uitspraak van de zoveelste kritische IPO watcher maar een quote van Tele Atlas oprichter Tom van Rijn in de Financiële Telegraaf. Volgens Van Rijn zal Tele Atlas bij het voortzetten van de strategie om het overgrote deel van de wereld in kaart te brengen nooit winstgevend worden. Het is maar even dat u het weet!

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De 70-jarige Van Rijn heeft in het vraaggesprek nog meer noten op zijn zang. Hij verwacht de komende jaren stevige prijsdruk voor Tele Atlas. "Er is een enorme druk op de prijs in deze sector". Verder claimt Van Rijn dat er veel meer geld in het bedrijf is geïnvesteerd dan de 1 miljard euro die CEO Alain de Taeye vorige week in de media noemde.

De oprichter in ruste is 'not amused' dat in het prospectus niet hij maar Alain de Taeye als founding father wordt opgevoerd. Los van de emotie zijn de feiten dat het bedrijf met forse verliezen draait in een markt waar concurrentie en margedruk alleen maar zal toenemen. Tele Atlas boekte in 2004 een omzet van 127,7 miljoen euro, het afgelopen kwartaal kwam het nettoverlies uit op 9,8 miljoen euro.

Zoals we eerder schreven, met de voorgenomen introductieprijs wordt wel een zeer royaal voorschot genomen op de toekomst. "Imaginary Profits Only" lijkt een passende samenvatting van deze beursgang. Het risicoprofiel van een aandeeltje Tele Atlas is mijns inziens alleen aantrekkelijk voor notoire casinobezoekers. Serieuze beleggers lopen er met een grote boog omheen.