Als het om sectorvooruitzichten gaat is het voor beleggers scherper zeilen op berichten van de industrie zelf dan de mening van analisten. De laatste groep reageert vooral op bedrijfscijfers en koersbewegingen. Nuttig, maar vaak mosterd na de maaltijd. Een duidelijk signaal kwam dinsdag van Vodafone dat teleurstellende cijfers en prognoses presenteerde.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Een mobiele 'wake-up call' uit Engeland. De nettowinst is in de eerste helft van het gebroken boekjaar gedaald van 3,62 miljard tot 2,78 miljard pond. Vodafone wijdt deze fikse tegenvaller aan een "verzadiging van de Europese markt voor mobiele telefoons". Het concern verwacht dat als gevolg hiervan omzet en winstmarge het komende jaar zal krimpen. De wereldwijd grootste aanbieder van mobiele telefoons trekt 2 miljard pond extra uit om aandelen in te kopen. Een nogal doorzichtige poging om de koers enigszins overeind te houden.

De reactie op financiële markten liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Van de tien grootste dalers op Europese beurzen waren zes telecommers. Het aandeel KPN werd bijna 2% lager neergezet. Omdat andere grote spelers eveneens terughoudende vooruitzichten publiceerden mag verwacht worden dat er de komende tijd nog meer lucht uit de koersen gaat. Een qua waardering relatief duur aandeel als KPN is extra kwetsbaar. Zeker als overnamefantasie door realiteitszin wordt ingehaald.

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in de besproken aandelen.