De bladeren vallen weer van de bomen en het einde van het jaar nadert. Voor veel analisten en andere beursgoeroes het moment om een voorspelling te doen hoe hoog de AEX index zal staan eind 2006. Uiteraard zijn de meningen weer zeer verdeeld. Over één ding lijken de duurbetaalde experts het wel eens te zijn: de AEX staat op een tweesprong. Het is aan u om de juiste richting te kiezen.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Beginnen we met de optimisten, of beter gezegd, positief gestemde realisten. Spectaculaire koersdoelen zijn namelijk met een lampje te zoeken. Theo Kraan van F. van Lanschot Bankiers verwacht dat de AEX index eind 2006 op 450 punten staat. Een stijging van 9%, ervan uitgaande dat de index de rest van dit jaar niks meer doet. "Maar om dat te bereiken moeten wel de donkere wolken overdrijven", aldus Kraan tijdens de Dag van het Aandeel. Hij wijst (terecht) op de effecten van dure olie en de overspannen Amerikaanse huizenmarkt.

Ook Han Vermeulen, een man die na een roemrucht verleden nog steeds beurs en aandelen ademt, hanteert 450 punten. Echter al te bereiken in 2005 dankzij een eindejaarsrally. In het programma Business Class somde hij een aantal factoren op die het positieve sentiment ondersteunen: beter dan verwachte bedrijfscijfers, een weer dalende olieprijs en de aantrekkende dollar. Nu nog even de weerstand op 420-422 nemen en we kunnen onder aanvoering van financiële waarden nog dit jaar verder omhoog.

Die technische weerstand ziet Royce Tostrams ook, alleen hij meent dat we juist in een eindfase van de rally zitten in plaats van het begin. Tostrams verwijst naar de recente forse stijging van indices. "Iedereen wil nu plots instappen in de markt, en als dat gebeurd moet je eruit", verklaart de technisch analist tegenover NRC Handelsblad. Zijn koersdoel voor eind 2006: 300 punten. Kees de Kort van AFS is nog somberder en rekent op een stand van 250 punten. In dat scenario gaat er bijna 40% van de index af.

Wat wel duidelijk is dat financiële markten op dit moment vooral goed nieuws willen horen. In één week zagen we een record tekort op de Amerikaanse handelsbalans, een stijgende dollar en records op de beursvloer. 'Irrational exuberance', noemde Greenspan dat ooit. Die olieprijs gaat echt wel weer omhoog en de dollar naar beneden. Hoe bedrijfsresultaten hierop reageren, zal richtingbepalend zijn. Ondertussen zijn we benieuwd naar uw voorspelling!