"Bull markets climb a wall of worry". Die wijsheid gaat heden ten dage weer op. Het handelstekort van de Verenigde Staten is over de maand september uitgekomen op $66,1 miljard; een nieuw record en maar liefst 10% slechter dan de consensus.

Door Peter Vermeulen van Blikopdebeurs.com

Daarnaast ligt General Motors op ramsjkoers na boekhoud problemen en negatieve analistenadviezen. Het aandeel heeft in de afgelopen dertien jaar nog nooit zo laag gestaan. De technologiegigant Cisco kwam ook al met een teleurstellende omzetwaarschuwing. Ondanks dat blijven de indices in de V.S. in november oplopen.

Sterker nog, de dollar blijft ook maar stijgen en trekt zich niks aan van het tekort op de handelsbalans en de overheidsbegroting. De verklaring van dit alles zit hem misschien in de renteontwikkeling.

De participatie in de veiling van $13 miljard aan tienjarige Amerikaanse staatsobligaties lag dermate hoog, dat de rente uiteindelijk ruim 1,5% lager werd gezet door de markt. Hierdoor lijkt de opgaande trend in de rente wat gestuit en worden aandelen weer interessanter.

De AEX heeft sowieso niet te klagen, want de eerder aangekondigde najaarsrally is al een paar weken geleden ingezet. De zwaarwegende financials trekken de kar, wat vandaag weer duidelijk werd uit de goed ontvangen cijfers van Aegon en ING. Op naar de 415...