Na vergeefse pogingen Endemol te verkopen brengt Telefonica haar winkeldochter terug naar de beurs. Vanaf 22 november moet er gehandeld kunnen worden in het aandeel op Euronext. De Spaanse telecommer betaalde in 2000 ruim 5 miljard euro voor het mediabedrijf. Een krankzinnige prijs die neerkwam op 75 maal de EBITDA. The sky is the limit!

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

In eerste instantie wordt een minderheidsdeel naar de beurs gebracht, bedoeld voor institutionele beleggers. Op basis van de waarderingscijfers komt de waarde van Endemol nu uit tussen de 1,1 en 1,6 miljard euro. Een veel lager bedrag dan het bod van TimeWarner dat een jaar geleden als onvoldoende werd afgewezen. De vraag is of beleggers op Endemol zitten te wachten gelet op alle onduidelijkheden en vraagtekens rond deze beursgang.

Zo is nog niet bekend hoe groot het minderheidsdeel is dat naar Euronext gaat. Ook is geen informatie gegeven wat er met het resterende deel gaat gebeuren. De Franse poot van Endemol blijft buiten de beursgang omdat er met het management wordt geruzied over earn-out betalingen. Verder blijft het oorverdovend stil over de vooruitzichten en zit het bedrijf thans zonder CFO.

De opvallend grote bandbreedte in de vraagprijs (tussen de 8,80 en 12,80 euro) geeft nog maar eens duidelijk aan hoe graag Telefonica van haar lovebaby afwil. Of deze IPO staat voor "It's Probably Overpriced", "Imaginary Profits Only" danwel "Idiotic, Preposterous, and Outrageous" moeten beleggers maar uitmaken.