Na de veelbesproken beursintroductie van TomTom krijgt ook digitale kaarten maker Tele Atlas binnenkort een notering in Amsterdam. Het bedrijf uit Den Bosch is een belangrijke leverancier van TomTom en wil met de IPO ca. 160 miljoen euro aan nieuw vermogen uit de markt halen. Grootaandeelhouders cashen ruim 350 miljoen.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De inschrijving voor de stukken start 9 november. Tele Atlas boekte in 2004 een omzet van 127,7 miljoen euro, bijna driekwart daarvan is behaalt uit de navigatiemarkt. En daar zit nu net het probleem. In de beste IPO tradities schrijft het bedrijf bloedrode cijfers. Het afgelopen kwartaal kwam het nettoverlies uit op 9,8 miljoen euro. De afnemers maken daarentegen grote winsten. Dezelfde afnemers krijgen al dit kwartaal te maken met toenemende concurrentie en margedruk.

Marktomstandigheden en financiële positie in ogenschouw nemend lijkt me ca. 20 euro voor een aandeeltje Tele Atlas stevig aan de prijs. Er wordt wel een heel fors voorschot op de toekomst genomen. Particuliere beleggers betalen straks mogelijk de hoofdprijs in het uitverkoopseizoen. De timing van de huidige grootaandeelhouders is wederom voortreffelijk.