Kennen jullie die 'gedeeld door tien plus zestig' regel nog? Nog niet zo heel lang geleden, ik schat een jaartje of vier/vijf, werd deze vuistregel nog wel eens gehanteerd door handelaren om tot een relatieve waardering te komen voor de AEX-Index. Men deelde dan de stand van de Duitse DAX index door tien en telde daar zestig punten bij op.

Door Peter Vermeulen van Blikopdebeurs.com

Vandaag stond de 400 en 5000 even op de borden voor respectievelijk de AEX en de DAX. Oftewel, de AEX staan 'gedeeld door tien min honderd' punten lager! Dat is een verschil van 160 punten (-29%) ten opzichte van de oude ratio. Nu vroeg ik me af waar de AEX dit aan 'verdiend' heeft, of wat er met de DAX is gebeurd wat dit verschil kan rechtvaardigen.

De meest voor de hand liggende 'unieke' gebeurtenissen voor de AEX zijn naar mijn idee:

 • Boekhoudschandaal van het toen nog zwaarwegende Ahold
 • Verwijdering van Koninklijke Olie en Unilever uit de S&P 500 Index
 • Voorraadproblemen bij Koninklijke Olie
 • Sectorgewijs heeft de AEX het de laatste jaren niet getroffen met de financiele waarden. Ook hadden de dollargevoelige fondsen het niet makkelijk.

  Van de DAX kan gezegd worden dat die index wat meer gebalanceerd is (minder afhankelijk van een paar aandelen). Daarnaast bestaat zij uit meer industrielen en energieleveranciers. Maar de DAX mist een oliefonds en heeft daarentegen wel een behoorlijke exposure naar de kwakkelende automarkt. Hebben de onderliggende bedrijven het per saldo dan veel beter gedaan? Van de ERP-software leverancier SAP weet ik dat ze al jaren sterk presteren, maar ik heb weinig zicht op de andere bedrijven.

  Maar goed, we leven nu in een 'gedeeld door tien min honderd' periode. Interessanter is om te weten hoe deze verhouding de komende jaren zich gaat ontwikkelen. De sleutel zou hem wel eens in de dollar en de olieprijs kunnen zitten. Een stijging van de olieprijs lijkt me slechter voor de DAX dan voor de AEX. Immers, de zwaarwegende chemiefondsen van de DAX hebben hier onder te lijden, terwijl het in de AEX zwaarwegende Royal Dutch Shell juist weer profiteert van een hogere olieprijs.

  De dollar is de laatste maanden weer aangesterkt, maar is dit een korte termijn fenomeen? Dat is niet ondenkbaar; Greenspan blijft niet voor niets waarschuwen voor het tekort op de begroting. Een verzwakking van de dollar doet de relatieve waardering van de AEX waarschijnlijk geen goed.

  Kortom, het blijft boeiend om te zien hoe de verhouding tussen 'Nederland' en 'Duitsland' is. In het oude regime zouden we nu op 560 staan (5000 / 10 + 60). Nou ja, als we maar van 'ze' winnen op het WK voetbal volgend jaar...