De olieprijs lijkt aan een neerwaartse correctie begonnen en dat is uiteraard te merken aan de recente koersperformance van energie gerelateerde aandelen. Door dit soort korte termijn trends laat een lange termijn belegger zich niet van de wijs brengen.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Sterker nog, het biedt juist kansen om vanuit een fundamentele en mondiale visie op de juiste momenten posities in te nemen. Het is namelijk niet ‘of’ maar ‘wanneer’ we te maken krijgen met peak oil.

Wat zijn de ‘fundamentals’? Vrijwel alle oliewatchers zijn het erover eens dat olie en gas schaarser worden door toenemende vraag uit opkomende landen zoals India en China. Het is echter ook de aanbodkant die onder druk staat. Vorige week publiceerde International Herald Tribune uit een vertrouwelijk rapport van het Amerikaanse ministerie van Energie.

Daaruit blijkt een negatieve bijstelling van de verwachte olieproductie in Saoedi-Arabië. De geopolitieke situatie in het Midden-Oosten en het internationale terrorisme kunnen voor extra aanboddruk zorgen. Verder zijn veel bestaande olie en gasvelden verouderd en dient fors geïnvesteerd te worden om nieuwe velden te lokaliseren en exploiteren.

Waar de meningen over verdeeld zijn is wanneer het wereldwijde olieproductie plafond bereikt wordt. Anders gezegd, binnen hoeveel jaar komt peak oil in zicht? Op zich is de discussie hierover al winst. Enkele jaren geleden werd iemand die waarschuwde voor peak oil niet zelden weggezet als een politiek incorrecte doemdenker.

Dat peak oil komt is zeker. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) denkt dat pas over een jaar of twintig de mondiale olieproductie haar plafond heeft bereikt. Een groeiend aantal deskundigen, nu nog een minderheid, verwacht dat al binnen vijf jaar olieproductie wereldwijd zal gaan dalen.

Welk scenario ook uit de bus rolt, voor de lange termijn is er maar één richting mogelijk voor olie en gasprijzen: omhoog. Korte termijn factoren zoals inflatieangst en een weer dalende olieprijs hebben energiewaarden als Royal Dutch Shell, Fugro en SBM Offshore niet onberoerd gelaten.

Als de olieproductie inderdaad te rooskleurig wordt voorgesteld, en daar zijn veel aanwijzingen voor, dan is het een kwestie van tijd dat beleggers allemaal via dezelfde draaideur weer willen gaan shoppen. Uiteraard moet dan wel de hoofdprijs betaald worden…

Nuttige links:
Theoildrum.com
Peakoil.net
Peakoil.com
Energybulletin.net
Rigzone.com
Peakoil Wiki

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie een long positie in Royal Dutch Shell en Fugro.