Royal Dutch Shell heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de gestegen olieprijs. Het Nederlands-Britse concern presenteerde fraaie cijfers die nog hoger uitvielen dan waar analisten vooraf op rekenden. De winst exclusief voorraadeffecten steeg met 68% tot 7,4 miljard dollar. Zonder eenmalige baten (verkoop Gasunie belang) werd 5,8 miljard dollar verdiend, ruim boven de consensus van 5,1 miljard.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Vooral de onderdelen gas, elektriciteit en chemie deden het aanzienlijk beter dan verwacht. Shell handhaaft de prognose dit jaar 15 miljard dollar te investeren om olie en gasreserves te vergroten. Er is meer goed nieuws. Bijna de helft van de olie en gasproductie in de Golf van Mexico is hersteld. De orkaanschade wordt becijferd op 350 miljoen dollar, wat mij meevalt. Een “aanzienlijk deel” hiervan wordt door de verzekering gedekt.

Ook het aandeleninkoop programma ligt op schema. Donderdag werden 1,15 miljoen stukken uit de markt gehaald, in de eerste helft van dit jaar is voor een half miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. Enig minpunt: Shell gaat voor heel 2006 uit van een gemiddelde dagelijkse productie van 3,5 miljoen vaten. Dat is een lichte bijstelling van de eerder genoemde verwachting van 3,5 tot 3,8 miljoen vaten.

Met deze performance wordt een stuk vertrouwen teruggewonnen na het olievoorraden echec en kritiek op het projectmanagement in Rusland en Canada. Shell maakte tevens bekend dit jaar al duizend man te hebben aangenomen om het technische kader verder te versterken. In onze visie zullen olie en gasprijzen op een structureel hoog niveau blijven.

Shell gaat daar ook in de komende kwartalen de financiële vruchten van plukken. Het aandeel blijft, mede door een aantrekkelijk dividendrendement, een solide pijler in iedere serieuze portefeuille. Langere termijn beleggers houden de stukken stevig vast.

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie een long positie in het aandeel.