Dat was even schrikken voor beleggers in Stork. Het aandeel duikelde woensdag 11,5% omlaag terwijl de onderneming gewoon vasthoudt aan de winstprognose voor geheel 2005. Het probleem: de heren analisten hadden veel meer van de cijfers verwacht. Heeft Stork onvoldoende gepresteerd of waren de verwachtingen te hoog gespannen?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Eerst maar eens de cijfers. Het industriële concern rapporteerde een nettowinst stijging in het derde kwartaal van 6 procent naar 18 miljoen euro. De meeste analisten rekenden daarentegen op 22 miljoen euro winst. Volgens SNS Securities viel de gang van zaken bij het onderdeel Technical Services tegen. Toch kan dit geen reden zijn voor een koersval van ruim 11 procent.

Veel analisten gingen er na sterke tweede kwartaalcijfers vanuit dat drie maanden later de winstverwachting voor het hele jaar verhoogd zou worden. Dat de winstvoorspelbaarheid bij Stork lastig is door een zeer diverse productportefeuille en onzekerheid over de IFRS invloed op de cijfers werd voor het gemak maar even terzijde geschoven. Zo kon het gebeuren dat de koers van het aandeel in een jaar tijd is verdubbeld. Dit ondanks het feit dat Stork een cyclisch fonds is waar een relatief lage waardering bij past.

De markt is door de prognose van Stork als ‘te conservatief’ te beschouwen zelf debet aan de lucht die in de koers is gepompt. Logisch dat het nu weer hard omlaag gaat. Het wachten is op de eerste experts die roepen dat de correctie overdreven is en daardoor een mooie koopkans ontstaat. Voordat u de fondscode opzoekt is het misschien verstandig eerst kritisch naar de bedrijfseconomische fundamentals te kijken. Dat zouden analisten ook eens wat vaker moeten doen.

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in het aandeel.