De opvolger van Fed-voorzitter Greenspan is bekend: Ben Bernanke. De 52-jarige Bernanke is in vakkringen een gerespecteerd monetair econoom en sinds juni de belangrijkste economische adviseur van het Witte Huis. Ben Bernanke is vooral een veilige keus die vanaf februari 2006 ongetwijfeld het huidige beleid zal voortzetten.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Alan Greenspan, sinds 1987 de centralebankpresident, kreeg van president Bush alle lof toegezwaaid voor het loodsen van de Amerikaanse economie door beurscrashes, de Azië crisis en de opkomst en neergang van de internetindustrie. De keerzijde van de medaille: het rentewapen dat als medicijn werd toegediend zorgde ervoor dat fundamentele onevenwichtigheden binnen de economie werden weggemasseerd in plaats van structureel aangepakt.

De nieuwe Fed-voorzitter krijgt te maken met torenhoge tekorten op begroting en handelsbalans, een tikkende tijdbom die huizenmarkt heet en blijvende afhankelijkheid van schaarse olie. Bernanke heeft eerder aangegeven meer transparantie na te streven en te willen werken met duidelijke targets voor inflatie. Om succesvol in de voetsporen van ‘de maestro’ te kunnen treden is veel meer nodig. Financiële markten reageren positief maar een honnymoon op Wall Street duurt nooit lang.