Alexander Pechtold, ‘minister van spek en bonen’ in het kabinet Balkenende, blijft de gemoederen bezighouden. De D66 bewindsman heeft kennelijk veel tijd over om op allerlei andere beleidsterreinen dan bestuurlijke vernieuwing proefballonnetjes op te laten. Het begon met de legalisering van softdrugs, vervolgens kon het mes in de hypotheekrenteaftrek en nu “draagt Balkenende bij aan doemdenken” over terrorisme. Het rinkelt in de porseleinkast.
Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Pechtold was waarschijnlijk in de veronderstelling dat de gewraakte uitspraken over terrorisme in een SGP jongerenblaadje slechts door anderhalve man en een paardenkop worden gelezen. De toenemende irritatie in Den Haag over zijn “ijdeltuiterij” (we citeren CDA kamerlid Van de Camp) maakt het natuurlijk meteen nieuws. De opmerking dat Nederland “overdreven” reageert op terreurdreiging is daarnaast erg ongelukkig gezien de recente arrestaties van terreurverdachten waarmee waarschijnlijk aanslagen zijn voorkomen.

Wat drijft deze minister? Is het onervarenheid, geldingsdrang of pogingen D66 in de publiciteit afstand te laten nemen van een impopulair kabinet? "De collega doet er verstandig aan eerst met zijn eigen portefeuille aan de slag te gaan", aldus minister Remkes woensdag. Als Pechtold echt consequent is dan neemt hij zijn eigen woorden over de “stroperige, verkokerde kaasstolp” die politiek heet serieus. Een ontslagbriefje naar de Majesteit en regeren aan professionals overlaten. Practice what you preach!