Het Zuiden van de Verenigde Staten maakt zich op voor een nieuwe tropische storm. Wilma zal volgens meteorologen waarschijnlijk deze week naar de Golf van Mexico trekken en daar mogelijk uitgroeien tot een zware orkaan. De prijs van ruwe Texaanse olie steeg tot $64 per vat op angst dat olie-installaties opnieuw in de vuurlinie komen te liggen. Aldus Hans Jager van Blikopdebeurs.com.

Europese beurzen gingen desalniettemin hoger de dag uit. Ook Wall Street lijkt zich er nog niet al te druk over te maken. Opmerkelijk want de Amerikaanse olie-industrie is nog lang niet hersteld van de klappen uitgedeeld door Katrina en Rita. Volgens de dagelijkse rapportage van het Amerikaanse Ministerie van Energie ligt 64% van de olie- en 56% van de gasproductie in de Golf van Mexico nog steeds plat. Zesenzestig olieplatforms zijn vernield en tweeëndertig beschadigd.

Een nieuwe orkaan kan funest zijn voor de fragiele raffinagecapaciteit, zeker met de winter in aantocht. Indien Wilma de komende dagen op ramkoers komt te liggen, dan is het ‘riemen vast’ voor financiële markten. Voor energiewaarden als Royal Dutch Shell, SBM Offshore en Fugro geldt uiteraard het omgekeerde. Het weerbericht blijft voorlopig verplichte kost voor beleggers.