De derdekwartaalcijfers van chipmachinebouwer ASML mogen een positieve verrassing worden genoemd. Dat de winst en omzet licht boven consensus uitkwamen is niet bijzonder maar de orderintake van 46 systemen overtrof in ieder geval mijn verwachting, aldus Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Er zitten nu 87 systemen in de orderportefeuille. Ook de guidance dat in het vierde kwartaal een vergelijkbaar aantal nieuwe orders zal worden geboekt is een positief signaal. CFO Peter Wennink sprak de verwachting uit dat de markt voor chipmachines in 2006 met 5% groeit en denkt dat ASML door een stijgend marktaandeel die groei kan overtreffen. Opmerkelijk is wel dat het management tijdens de analistendag op 20 september een stuk voorzichtiger was, waarop o.a. Rabo Securities met een adviesverlaging kwam.

Wat is er in drie weken tijd veranderd? Kennelijk moesten de verwachtingen van marktpartijen wat naar beneden worden gebracht zodat het nu allemaal meevalt. Wennink was overigens nog weinig concreet over omzetgroei en orderintake voor geheel 2006. Mede gelet op de beurswaardering en het cyclische karakter van het bedrijf verwacht ik de komende maanden geen outperformance van het aandeel t.o.v. de AEX index. Voor de korte termijn is wel een opwaarts ritje mogelijk omdat er ongetwijfeld een aantal adviesverhogingen van analisten zullen volgen.

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in het aandeel.