Wat is dat toch met D66? Halen ze volgens de laatste peiling eindelijk een zeteltje extra en huizenbezitters wordt meteen de stuipen op het lijf gejaagd. Alexander Pechtold, de Pietje Bel van het kabinet, mocht dinsdag in de Tweede Kamer uitleggen waarom hij contrair het regeringsbeleid de hypotheekrenteaftrek ter discussie stelde, schrijft Hans Jager op Blikopdebeurs.com.

Natuurlijk, hij bedoelde alleen een persoonlijk standpunt te geven voor de lange termijn. Meneer heeft goed naar Ben Bot gekeken. Ergerlijker dan dit politieke gedraai is dat Pechtold starters op de woningmarkt een worst voorhoudt die helemaal niet bestaat. Het huidige systeem drijft volgens Pechtold de woningprijzen op. “Vraag ouders of zij willen dat hun kinderen straks ook nog een woning kunnen kopen”, aldus de minister van proefballonnen en koninkrijksrelaties.

Dat huizenprijzen gaan dalen bij het beperken van de hypotheekrenteaftrek zal niemand betwisten Dit betreft echter vooral duurdere huizen. Het effect op de eenvoudige starters woning van net onder de twee ton zal waarschijnlijk veel minder zijn dan de extra pecunia die aan de fiscus moet worden overgemaakt. Die worst van Pechtold is een fopspeen. Op zich wel passend bij deze minister.