Het land van de rijzende zon lijkt succesvol in haar derde poging om uit de jarenlange economische malaise te komen. Er is in beleggersland dan ook een ware Japan ‘buzz’ aan de gang. Een voorbeeld, de long/short ratio in de Nikkei turbo’s staat boven de dertig. Marktvorsers en goeroes als Rienk Kamer, San Lie en zelfs über bear Marc Faber verwachten veel van Japan. De laatstgenoemde verwacht zelfs een stijging van de Nikkei-225 index van 40% in twee of drie jaar tijd!, aldus Peter Vermeulen op Blikopdebeurs.com

De herverkiezing van ‘hervormer’ Koizumi was de katalysator voor de stijging naar het hoogste punt van de index in vier jaar tijd. Deze stand, 13.393, is echter nog mijlenver verwijderd van de hoogste stand van 40.000 in 1989. Deze week heeft de index weer een flinke veer moeten laten, vanwege het feit dat Japanse bedrijven de recente rally gebruiken om meer aandelen op de markt te brengen.

Inflatiezorgen van de belangrijke handelspartner VS hielpen ook niet mee. Nu rijst de vraag of de huidige lichte correctie in de uptrend hét moment is om in een Japan fonds, tracker of turbo te stappen. Laten we de voors en tegens eens op een rijtje zetten, met behulp van recente artikelen in The Economist, Business Week en The Financial Times.

Vóór:
• Bedrijven nemen weer fulltime werknemers aan, in plaats van parttimers en flexwerkers
• Het percentage slechte leningen van banken is fors teruggeschroefd
• Het opleidingsniveau van de gemiddelde Japanner is hoog en Japan investeert relatief veel in Research en Development
• Voor het eerst sinds een decennium stijgen de vastgoedprijzen weer
• De producentenprijzen zijn de laatste 18 maanden al aan het stijgen
• Bedrijfswinsten staan op recordniveaus en de bedrijfsschulden zijn fors teruggebracht
• Bedrijven worden vriendelijker naar aandeelhouders toe. Corporate Governance wordt serieus genomen. Dividenden worden verhoogd
• Een sterke Yen vergroot de koopkracht van Japanners
• Na jaren van deflatie stabiliseert de consumentenprijsindex en sommige analisten verwachten zelfs een positief cijfer ultimo 2005!
• Het consumentenvertrouwen neemt toe, mede omdat het inkomen uit arbeid gestabiliseerd is

Tegen:
• China en de VS zijn de belangrijkste exportlanden voor Japan, dus als de vraag daar afneemt, dan zal Japan hier hinder van ondervinden
• Loonstijgingen worden deels ingeperkt door concurrentie van lage-kosten landen als China en India
• De investeringsbereidheid van Japanse bedrijven is nog laag
• De overheidsschuld is torenhoog (150% van het bruto binnenlands product)
• Japan heeft een vergrijzende en krimpende bevolking

Conclusie:

De vorige twee herstelpogingen van Japan strandden door respectievelijk de Azië crisis en het knappen van de IT-bubble. Als een recessie van de VS uitblijft en de olieprijs niet nieuwe recordhoogtes op gaat zoeken, dan zou de huidige derde poging succesvol kunnen blijken. De nadelen van het hedendaagse Japan wegen mijns inziens niet op tegen de voordelen.

De overheidsschuld kan langzaam teruggedrongen worden door hogere belastinginkomsten als gevolg van een beter draaiende economie. In dit scenario lijkt een lange termijn belegging in Japan mij kansrijk, zeker als onderdeel van een gespreide beleggingsportefeuille.

Twee belangrijke sectoren in Japan, de automobiel- en elektronicasector, zijn echter wel procyclisch, dus rekening houdend met een wereldwijde groeivertraging is een themafonds misschien nog wel een beter idee. Ik doel dan op een fonds wat meer inspeelt op de toenemende binnenlandse vraag, zoals het AXA Rosenberg Japan Small Cap Alpha Fund of het Merrill Lynch IIF Japan Opportunities Fund.

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in de besproken fondsen.