Over de rol van aandeelhouders is de afgelopen tijd veel te doen. Traditioneel associëren we deze groep met bedaarde zestigers die éénmaal per jaar bij de onderneming als klapvee mogen opdraven. Koffie en cake gratis. Toch worden waardepapier bezitters jonger en kritischer. Zo kon het gebeuren dat Versatel beleggers massaal in het geweer kwamen tegen de in hun ogen ‘uitverkoop’ aan Tele2. Dat schrijft Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Een heuse stichting werd er zelfs voor opgericht. Deze week zoeken de aandeelhouders van VNU de publiciteit om te voorkomen dat CEO Rob van den Bergh de uitgever weer in een ongewis buitenlands avontuur stort.

Er is echter een belangrijk verschil. Bij VNU hebben professionele en machtige instituten als Fidelty en Templeton echt iets in de melk te brokkelen terwijl particulieren met 1.000 aandeeltjes Versatel een voldongen feit door de strot krijgen geduwd. Geen overname? Dan noemen we het een fusie… Wat in omliggende landen wettelijk niet kan is hier heel gewoon. Eigenlijk is er maar weinig veranderd.