Lage volumes en een gebrek aan richtinggevend nieuws. Beurzen blijven dicht bij huis, maar ook dicht bij oude records. Macro- en bedrijfscijfers laten een gemengd beeld zien. En is die kredietcrisis bijna voorbij of niet? Spannende tijden!

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Als we superbelegger Warren Buffett mogen geloven dan is het einde van de kredietcrisis in zicht. “Voor de partijen op Wall Street is het ergste voorbij”, zo sprak de maestro tijdens de jaarvergadering van zijn bedrijf Berkshire Hathaway. Is de wens vader van de gedachte? Berkshire rapporteerde vorige week grote verliezen op kredietderivaten.

‘Crisis nog niet klaar’

Het zijn opvallend genoeg de Amerikaanse zakenbanken die een heel ander geluid laten horen. JP Morgan, bijvoorbeeld, denkt dat het dieptepunt van de kredietcrisis nog moet komen. “We zijn nog lang niet klaar met deze crisis”, liet topman James Dimon optekenen in de Duitse krant Welt am Sonntag. Hij kan het weten, er staat nog vele miljarden ‘toxic debt’ op de balans.

Dezelfde Buffett zei overigens dat niemand kan voorspellen hoeveel slechte leningen banken nog moeten afschrijven. De rijkste man ter wereld verklaarde daarom “niet goed te weten” hoe financiële instellingen nu gewaardeerd moeten worden. Standard & Poor’s heeft de kredietrating voor hypotheekverstrekker Countrywide Financial in ieder geval alvast verlaagd naar junk.

Economische groei

De vriendelijke stemming op financiële markten wordt vooral gedragen door de meevallende Amerikaanse economische groei in het eerste kwartaal. Het bruto binnenlands product (bbp) groeide met 0,6 procent, waar veel beursvolgers bang waren voor nul of een krimp. Ook de toelichting van de Federal Reserve bij de laatste renteverlaging versterkte het optimisme.

Zonder ongewilde voorraadopbouw is het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal wel degelijk negatief. Bovendien kunnen er nog revisies komen. Lies, damn lies, and statistics… Het valt een beetje in dezelfde categorie als core-inflation, een soort ‘inflatie light’, exclusief prijzen voor voeding en energie. En laten die twee nu al maanden het ene record na het andere breken…

Glas halfvol?

Naar mijn idee zijn de neerwaartse risico’s nu veel groter dan de opwaartse potentie. Beleggers hebben daar echter maling aan, de Dow Jones staat nog maar enkele procenten onder all-time high. De AEX schommelt rond haar weerstand. “Het glas is halfvol, maar met hetzelfde gemak kan en mag worden vastgesteld dat het glas ook halfleeg is”, aldus technisch analist Edward Loef.

Gezien het positieve sentiment, ondersteund door de FED en Bank of England, waag ik me (nog) niet aan shortposities. Van de koopknop blijf ik echter ook af. Kapitalisme zonder falen is als het christendom zonder hel, zei Buffett. Ik denk dat er bij de financials nog veel gefaald gaat worden de komende tijd. Even geduld, geen positie is ook een positie.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.