Even schrikken voor TomTom beleggers. De producent van navigatieapparatuur kwam met een stevige omzetwaarschuwing. Gevolg: een koersval met 14 procent. Analisten zijn unaniem kritisch, dat is echter reden de vinger aan de pols te houden.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Waar het bedrijf eerder uitging van een omzet tussen de 2,0 en 2,2 miljard euro is deze verwachting neerwaarts bijgesteld naar een bandbreedte van 1,8 tot 2,0 miljard. Boosdoener is de zwaar tegenvallende omzet in het eerste kwartaal, die in de rest van het jaar niet meer goed kan worden gemaakt. Ook verlaagde TomTom eerder dan verwacht de prijzen voor zijn producten.

Oude voorraden

Volgens topman Harold Goddijn verlaagden winkeliers de prijzen om oude voorraden kwijt te raken. Wat ook een rol zal spelen is dat in de VS, waar 20 procent van de omzet vandaan komt, consumenten de creditcard liever even op zak houden. Positief punt: TomTom handhaaft de winstmarge-doelstelling van 40 procent.

Ondertussen buitelen analisten over elkaar heen om in de media hun afkeuring te ventileren. 'Een ernstige zaak', 'dramatisch' en een 'flinke klap voor de investeringsbasis van het aandeel'. Een aantal koopadviezen ging dinsdag direct 'under review'. Dezelfde analisten vonden het aandeel echter twee maanden geleden nog koopwaardig toen er 30 euro voor betaald werd.

Diversificatie

TomTom heeft onmiskenbaar te maken met een afvlakking van de groeicurve en prijsdruk. Toch zijn er ook volop kansen, mits het bedrijf er in slaagt via diversificatie minder cyclisch te worden. Mobiele telefonie is een potentiële groeimarkt, maar daarvoor moet de overname van kaartenmaker Tele Atlas wel doorgaan. Petercam vreest dat de winstdaling die acquisitie in gevaar kan brengen.

Het aandeel is in een paar maanden tijd gekelderd van 70 naar 23 euro. TomTom lijkt daarmee goedkoop. Het bedrijf houdt vast aan de overname van Tele Atlas, maar eerst zien en dan geloven. Ook komen de brillenmannetjes van effectenhuizen nog met adviesverlagingen. Afhankelijk van de koers kan dat voor beleggers een mooi moment zijn wat stukjes op te pikken.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in TomTom (wel apparaat in de auto).