Euforie bij de start van het tweede kwartaal. Nieuws dat UBS en Lehman Brothers nieuwe aandelen uitgeven wordt opgevat als een teken dat het einde van de kredietcrisis in zicht is. Een psycholoog kan dit beter verklaren dan een beurscolumnist.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De Zwitserse bank UBS maakte bekend 10 miljard euro aan nieuwe aandelen bij te drukken Een direct gevolg van nieuwe miljardenafschrijvingen op hypotheekgerelateerde leningen. Aandeelhouders betalen door verwatering de rekening en beleggers zijn blij. Tot de volgende afschrijving, want er staat bij UBS nog 15 miljard dollar een illiquide subprime-rotzooi op de balans.

Vertrouwen

De emissie is volgens UBS volledig onderschreven door een syndicaat van internationale banken onder leiding van JP Morgan, Morgan Stanley, BNP Paribas en Goldman Sachs. En dat geeft financiële markten kennelijk vertrouwen. Uitspraken van Deutsche Bank op hetzelfde moment dat marktomstandigheden de afgelopen weken opnieuw zijn verslechterd negeren we liever even.

Ook het plan van de Amerikaanse regering om het financiële toezicht door de Federal Reserve te versterken is positief onthaald. De ideeën van Hank Paulson om zakenbanken en hedgefondsen strenger te controleren zijn sympathiek, maar de oud Goldman Sachs topman moest toegeven dat het jaren zal kosten alles te implementeren. De huidige problemen worden er dus niet mee opgelost.

Symboolpolitiek

Hoe kan het dat beleggers zo gevoelig zijn voor sussende woorden en symboolpolitiek? Voer voor psychologen. Als bedrijfseconoom stel ik vast dat het wantrouwen op de kredietmarkt onveranderd groot is en er waarschijnlijk nog voor honderden miljarden aan 'toxic debt' op de balans van banken staat. Het afschrijven op gestructureerde derivaten is echt nog maar net begonnen.

De kredietcrisis heeft niets van doen heeft met de echte economie van inkomen, werk en consumptie, betoogt hoogleraar Arjo Klamer. Tja. Amerika stevent af op een recessie en de huizenmarkt zal volgens veel experts pas in 2009 herstellen. It ain't over 'til the fat lady sings. Als de AEX afketst op 470 kunnen de schuilkelders opgezocht worden.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen