Amerikaanse huizenprijzen laten de grootste daling ooit zien en het consumentenvertrouwen keldert naar het laagste peil in vijf jaar. Toch staat de Dow Jones na een paasrally nog maar 10 procent onder 'all time high'. Shorters krijgen weer een kans.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Eerst maar even de macrocijfers van deze week. De gemiddelde prijs van woningen in de VS ging in januari regelrecht door het putje, zo blijkt uit de Case-Shiller-prijsindex die is samengesteld uit de huizenprijzen in twintig stedelijke regio's.

Ten opzichte van januari 2007 daalde de gemiddelde prijs met 10,7 procent, de dertiende opeenvolgende daling op rij. Gecorrigeerd voor inflatie levert dat dit plaatje op.

Optimisme

Analisten van Lehman Brothers verwachten dat de verkoop van nieuwe woningen in de VS halverwege het jaar een dieptepunt zal bereiken. De verkoop van bestaande woningen zou een bodem bereiken in het derde kwartaal. Het consumentenvertrouwen aan de overkant van de plas daalde in maart van 76,4 naar 64,5 punten, terwijl de consensus lag op 73,4 punten. Cijfers die bij een recessie horen.

Desondanks is het even feest op de Europese beurzen. Driehonderd punten winst van de Dow Jones moest nog worden ingecalculeerd en het nieuws dat JP Morgan zijn bod op Bear Stearns heeft verhoogd naar 10 dollar per aandeel zorgde voor hernieuwd optimisme. Europese banken en verzekeraars lieten over een breed front forse stijgingen zien. Het glas lijkt weer halfvol voor beleggers.

Slappe knieën

Het door de Federal Reserve georkestreerde plan, om voor 2 dollar per aandeel Bear Stearns voor een bankroet te behoeden, was zo gek nog niet. Risico nemen betekent soms keihard op de blaren zitten, een gezond en verstandig signaal. Door de slappe knieën van de FED en JP Morgan kunnen de Bear Stearns executives in hun Maserati's blijven rondrijden, aldus Jim Rogers. Moral hazard beloond.

Het voorgaande doet me denken aan een prachtige sketch (rechtsboven) van de Britse komieken John Bird & John Fortune over het Northern Rock debacle. Als de 'screw-up' maar groot genoeg is, komt de centrale bank je wel redden. Inflatie en dollarkoers zijn zorgen voor later. Ik heb het idee dat de ontnuchtering snel zal komen. "They tried to make me go to rehab, I said, No, no, no"...

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.