Bear Stearns, een 85-jaar oude zakenbank behorend tot de top-5 in de VS, is in één week tijd omgevallen en voor een fooi verkocht. De kredietcrisis heeft daarmee een nieuw dieptepunt bereikt. De vraag die iedereen bezig houdt: who’s next?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Beleggers stemmen met hun voeten. Lehman Brothers, de vierde effectenbank, noteerde maandag intraday tot 37 procent lager nadat Moody's de vooruitzichten voor de bank heeft verlaagd. De kredietbeoordelaar is bezorgd over de liquiditeitspositie. Niks aan de hand, zegt CEO Dick Fuld. Door de kredietfaciliteit van de Federal Reserve zijn liquiditeitszorgen "van tafel".

Sussende woorden

Dat de markt weinig waarde meer hecht aan sussende woorden is goed te begrijpen. Bear Stearns beleggers zijn in rond Nederlands gezegd in het pak genaaid. Op 10 maart bezwoer de bank dat er "absoluut niets waar" is van geruchten over problemen. Vier dagen later moet een noodkrediet de zaak overeind houden en één weekeinde verder is het einde oefening.

En zo kan het gebeuren dat aandeelhouders van de op vier na grootste zakenbank van Amerika een fooi van 2 dollar krijgen voor hun stukken, die afgelopen vrijdag nog 30 dollar noteerden en een jaar geleden 150 dollar. Maar alle kritiek op de FED ten spijt, men kon niet anders. Een faillissement van Bear Stearns zou desastreuze gevolgen hebben voor het gehele financiële systeem.

Vertrouwenscrisis

De kredietcrisis is vooral een vertrouwenscrisis. Grote hedge funds haalden de afgelopen weken hun geld weg bij Bear, maar beleggers worden pas geïnformeerd als het kalf vrijwel verdronken is. Niet zo vreemd dus dat Lehman, met een vergelijkbaar hypotheken pretpakket als Bear Stearns, nu ook massaal in de uitverkoop gaat. Alle banken en verzekeraars zijn momenteel besmet.

Wanneer beleggers de handdoek in de ring gooien is er een dieptepunt in zicht, schrijft investeerder Michael Kraland deze week. Ik denk dat er nog veel lijken uit de kast gaan vallen, waarbij een aantal grotere banken en hedge funds de zomer niet halen. Pas als alle 'toxic debt' is weggesneden, kunnen we voorzichtig omhoog kijken. De tijd van zachte heelmeesters is voorbij.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.