'Who is this guy Margin that keeps calling me?' Amerikaanse humor, maar de toon is gezet. Margin calls brachten een in Amsterdam genoteerd hedgefund en een grote hypotheekverstrekker op de knieën. De volgende fase van de kredietcrisis?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Carlyle Capital Group, door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle in 2007 naar de beurs van Amsterdam gebracht, kan niet meer voldoen aan haar dekkingsverplichtingen. Het fonds belegt met geleend geld in hypotheekobligaties en studentenleningen met een relatief hoge kredietwaardigheid. Geen subprime dus, maar door de kredietcrisis is ook triple-A-papier besmet geraakt.

Liquidatie

Hypotheekportefeuilles zijn minder waard geworden, waardoor het onderpand van banken fors in waarde daalt. Bij Carlyle eisten zeven banken bijstorting als aanvullende zekerheidsstelling, de zogenaamde 'margin call'. Liquidatie van de portfolio van 21,7 miljard dollar is reeds gestart. Het Britse hedgefund Peloton ging een week eerder eveneens door margin calls kapot.

Ook voor hypotheekverstrekker Thornburg Mortgage is het waarschijnlijk einde oefening. Het bedrijf kan niet voldoen aan een margin call van 28 miljoen dollar van zakenbank JP Morgan. Partijen die hun margin calls niet kunnen betalen en steeds hogere kosten voor banken om aan geld te komen. Opnieuw tekenen dat de kredietcrisis zich verdiept en een nieuwe fase ingaat.

Geleend geld

"Er is nooit maar één kakkerlak. Als je één hedgefund met een hoop geleend geld ziet omvallen, staat er altijd minstens nog een op omvallen". Was getekend, het Italiaanse UniCredit in een analistenrapport. Over geleend geld gesproken: het eigen vermogen van Carlyle Capital bedraagt slechts 670 miljoen dollar, het fonds heeft dus 32 keer het eigen vermogen bijgeleend.

Januari 2008 was trouwens de slechtste maand voor hedge funds sinds 2000. Het Carlyle Capital debacle kan nog een staartje krijgen. Volgens de website Z24.nl had ING in januari een lening van 1,46 miljard dollar uitstaan bij Carlyle. Een illustratie hoe financiële markten met elkaar verweven zijn. De komende maanden blijven banken en verzekeraars radioactief materiaal.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.