De beurs wordt geregeerd door angst. Misschien terecht, maar waarschijnlijk niet, meent Steef Bergakker van Iris. Hij ziet 'zeer goede kansen op prachtige rendementen'. Hoe reëel is zijn case dat beleggers nu weer in de markt moeten stappen?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Steef Bergakker, hoofd aandelenresearch van onderzoeksbureau Iris, schreef deze week een opvallend bullish artikel in het weekblad Beleggers Belangen. Een uitgesproken statement tegenover de in zijn woorden 'zwartgallige bespiegelingen van beurscommentatoren'. Enfin, de toon is gezet en mijn interesse gewekt. Wat zien we verkeerd?

'Milde groeivertraging'

Kern van zijn betoog is dat een Amerikaanse recessie grotendeels in de koersen is verdisconteerd, terwijl die er wellicht helemaal niet komt. Macrocijfers wijzen volgens Bergakker op een 'milde groeivertraging', niet op een ernstige recessie. Ook bedrijfsinvesteringen in voorraden en productiecapaciteit blijven op een 'heel behoorlijk' niveau.

Cijfers over 2007 en vooruitzichten voor 2008 bevatten geen signalen dat bedrijfswinsten instorten en consumentenbestedingen blijven al jaren op peil, vervolgt Bergakker. En wat de kredietcrisis betreft, het wantrouwen tussen banken is 'over zijn hoogtepunt heen'. Kortom, nu aandelen inslaan en de kans is volgens de analist groot dat u over een paar jaar spekkoper bent.

Vooruitkijken

Dat bedrijfswinsten nog redelijk in de prik zijn, bestrijd ik niet. Punt is alleen dat beleggers vooruitkijken. In het vierde kwartaal kelderde de Amerikaanse economische groei naar 0,6 procent en arbeidsmarktcijfers van januari lieten een krimp zien. Niet bepaald 'milde' cijfers. Als het klopt dat '50 of 60 procent van een recessie is ingeprijst', zie ik dat eerder als een verkoopsignaal.

Consumentenbestedingen, dé troefkaart van de bulls. Maar hoelang nog? De subprime crisis breidt zich uit naar Alt-A-hypotheken, huizenprijzen dalen, creditcardmaatschappijen nemen maatregelen en Jo Sixpack zucht onder hoge energieprijzen. Daarbij komt dat de meeste Amerikaanse huizenbezitters tegen een variabele rente lenen. Er komen dus nog vele 'resets' en 'foreclosures'.

Goldman Sachs verwacht dat banken dit jaar mogelijk nog eens 60 miljard dollar extra moeten afschrijven op investeringen in vastgoed en subprime-hypotheken. Prijzen van vastgoed in de Verenigde Staten gaan mogelijk dalen met 21 tot 26 procent. Dit leidt dan weer tot nieuwe afschrijvingen van ca. 20 miljard, aldus de zakenbank in een rapport.

Afhankelijkheid

Bergakker beperkt zich tot te vraag of er wel of geen recessie volgt. Twee andere factoren zijn minstens zo belangrijk. De 'fall-out' van de kredietcrisis op de reële economie en grote fundamentele onevenwichtigheden in de Amerikaanse economie, wat zich vertaald in toenemende afhankelijkheid van Azië en een zwakke dollar. Als het aan president Bush ligt, komt het begrotingstekort van de VS in 2008 uit op 410 miljard dollar, een verdubbeling ten opzichte van 2007

David Rosenberg, chief economist van Merill Lynch, waarschuwt voor de zwaarste recessie in vijfentwintig jaar. Geen prettig vooruitzicht voor de banken die ook nog vele miljarden aan derivaten moeten afschrijven. En zou de FED de rente twee keer in één week verlagen bij een 'milde groeivertraging'? Omhoog kijken is trouwens prima. Dan ziet u vallende messen tijdig aankomen. Cash is king.