Hij voorspelde de beurscrash van 1987, hoge olieprijzen, de opkomst van China, val van de dollar en de hausse op de grondstoffenmarkt. Jim Rogers, beursgoeroe en bestsellerauteur met vlinderdas. Wie is deze 'Indiana Jones of finance'?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

James Beeland Rogers (1942) is samen met miljardair George Soros oprichter van het Quantum Fund, één van de meest succesvolle fondsen aller tijden. Daarna ging hij solo met de befaamde Rogers International Commodities Index (RICI). Na het behalen van 4.000 procent rendement stopte hij met werken. Op 37-jarige leeftijd.

Wereldreis

In de jaren negentig maakte Rogers twee wereldreizen, de eerste per motor en tussen 1999 en 2002 reed hij met gele Mercedes GLK en aanhanger door 116 landen. Ook reisde Rogers regelmatig naar China. Zijn laatste wereldreis beschreef hij in het boek 'Adventure Capitalist', dat in 2003 verscheen. Later volgden de bestsellers 'Hot Commodities' (2004) en 'A Bull in China' (2007).

Wat Rogers leuk en uniek maakt is de combinatie van een eigenwijze excentriekeling die in heel begrijpelijke taal zijn boodschap overbrengt: beleg in schaarste. Deze week was de durfkapitalist nog te zien in de Tegenlicht-documentairereeks 'De wereld van morgen'. Hieronder enkele gepeperde uitspraken, opgetekend in het ABN Amro Markets jaaroverzicht (zie filmpje 4: grondstoffen).

Olie en voedsel

"De laatste grote olievondst was meer dan 40 jaar geleden."
"Het aantal hectares waarop tarwe wordt verbouwd daalt al 31 jaar."
"Het aanbod van voedsel is het laagste sinds 1972."
"Tot nu toe vindt men geen olie, opent men geen kopermijnen en gaat men niet meer tarwe of rijst verbouwen. De bullmarkt in grondstoffen gaat ook de komende jaren verder."

Interview

Long dus in grondstoffen, edelmetalen en sectoren energie en voeding. Bent u nog niet overtuigd, dan raad ik u aan dit interview van RTL Z met Rogers te bekijken, opgenomen oktober 2007 tijdens zijn bezoek aan Nederland. Wall Street is een 'rollercoaster', gedreven door nervositeit en (krediet)nieuws van de dag. Het geld ligt oostwaarts. Rogers: "Teach your children Chinese."

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie longposities in Fugro, SBM Offshore en Royal Dutch Shell.