Prikken financiële markten de kredietbubbel door of gaat bij beleggers de roze zonnebril weer op? Welke sectoren zijn kansrijk, blijft olie stijgen en wat worden de toppers en floppers dit beursjaar? Acht gewaagde voorspellingen voor 2008.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

1. Short Amerika

Hypotheek- en kredietcrisis ten spijt, de Dow Jones sloot 2007 af met 6 procent winst. Wall Street danst op een vulkaan. Economische groei stagneert en het ergste op de huizenmarkt moet nog komen, de genadeklap voor Joe Sixpack met variabele hypotheekrente. Hoewel banken u anders willen doen geloven, het afwaarderen van gestructureerde derivaten is nog maar net begonnen.

Nieuwe miljardenafschrijvingen, een dreigende recessie, gedwongen huizenverkopen, creditcardschulden en stijgende inflatie vormen een levensgevaarlijke cocktail, die u als belegger beslist moet laten staan. Chinezen en oliesjeiks hebben enorme belangen te verdedigen, u bent beter af op de Europese beurs. Bij een 'harde landing' kan er makkelijk 20 procent van de Dow Jones af.

2. Euro boven 1,50

De dollar heeft in 2007 ruim 10 procent moeten prijsgeven t.o.v. de euro. Die trend zal onverminderd doorzetten, omdat de onderliggende factoren dezelfde blijven. Astronomische tekorten op begroting en handelsbalans, een negatieve spaarquote en renteverlagingen om de economie te stimuleren, to name but a few. Uncle Sam leent elke dag 3 miljard dollar van de rest van de wereld.

Ondertussen is de euro met een fikse inhaalslag bezig. Centrale banken vergroten eurovoorraden en de euro is inmiddels de dollar voorbijgestreefd in de obligatiemarkt. Op de grondstoffenmarkt is de 'greenback' nog oppermachtig, maar ook daar worden de eerste barstjes zichtbaar. Een toenemend aantal landen overwegen hun olievaatjes in euro's af te gaan rekenen. Prognose eindstand euro/dollar in 2008: tussen 1,55 en 1,60.

3. Peak oil salonfähig

Deze week doorbrak de prijs voor ruwe olie de magische 100 dollar grens. Mondiale olieproductie groeit al anderhalf jaar niet meer. Het grootste deel van de huidige productie komt uit velden van minstens tien jaar oud die bijna aan hun productielimiet zitten. De vraag naar ruwe olie blijft daarentegen stijgen, met als gevolg een zeer krappe oliemarkt, waarbij elke verstoring tot scherpe prijsreacties leidt. Decennialang is er te weinig geïnvesteerd in nieuwe bronnen.

Steeds meer wetenschappers verwachten, als de productie niet reeds gepiekt is, dit binnen enkele jaren het geval zal zijn. In 2008 verandert het beeld over 'Peak Oil' definitief van omstreden theorie naar harde realiteit. Voorraden nemen af, 'bewezen reserves' staan onder druk en elk IEA rapport wordt somberder. "Oil is still ridiculously underpriced", roept energie-expert Matthew Simmons. Eind 2008 staat er 120 dollar op het bord. Daarna rekenen we in euro's!

4. Long goud

Edelmetalen blijven populair in 2008. Ik sta er niet van te kijken als de goudprijs het jaar afsluit op 1.000 dollar. Goud en zilver worden door beleggers als vluchthaven gebruikt om dollar- en inflatierisico's af te dekken. En beide risico's nemen dit jaar eerder toe- dan af. Groeiende vraag uit opkomende economieën als China en India, stijgende kosten om goud te delven en geopolitieke spanningen doen de rest. Uw portefeuille is niet compleet zonder goudcertificaten.

5. Toppers

Ook voor aandelen geldt: beleg in schaarste. Kansrijke sectoren zijn energie, grondstoffen, basismaterialen en voeding. Op basis van deze visie en waardering bestaat mijn favoriete mandje voor 2008 uit Fugro, SBM Offshore, Nutreco, BAM Groep en Arcelor Mittal. Lange termijn belegging Royal Dutch Shell blijft uiteraard in portefeuille. En als het bloed door de straten loopt, denk dan ook eens aan prettig geprijsde 'fallen angels' als USG People en Aalberts.

6. Floppers

Financiële waarden en 'dollarkeizers' zitten in de hoek waar opnieuw harde klappen gaan vallen. Aandelen om in 2008 te mijden zijn Aegon, Fortis, ING, Corporate Express, Hunter Douglas en Van der Moolen. Ook KPN (lijfde 'bleeder' Getronics in), Ahold (te duur) en TomTom (overgewaardeerd) zie ik niet zitten. Het afgelopen jaar heeft tevens aangetoond dat u van eeuwige beloftes (Pharming) en fata morgana's (Spyker, Antonov) ook niet rijk wordt.

7. Breaking news

Geopolitiek keert weer terug op de beursagenda. De moord op Benazir Bhutto laat zien dat van terrorisme nog steeds een grote dreiging uitgaat. Iran is wat uit het nieuws verdwenen, echter niet uit te sluiten valt dat Bush in zijn laatste maanden als president het conflict alsnog militair wil 'oplossen'. Een andere factor zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarvoor zeker zes kandidaten in de race zijn. Duidelijke favorieten ontbreken, hetgeen voor onzekerheid op de beursvloer kan zorgen.

8. AEX in achtbaan

Voor de AEX index voorzie ik een 'rollercoaster scenario', waarbij forse stijgingen en scherpe dalingen elkaar afwisselen. Ik sluit niet uit dat we dit jaar zowel de 600 als 400 punten op het bord krijgen. Gouden tijden voor traders, maar lange termijn beleggers moeten oppassen niet continu verkeerd te timen. Per saldo reken ik op een lager slot, zo rond de 470 punten. Riemen vast, het feest kan beginnen.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie longposities in Fugro, SBM Offshore en Royal Dutch Shell.