Lezers van Blikopdebeurs.com en NU.nl hebben Guy Boscart gekozen tot beursgoeroe van 2007. Boscart kreeg 37 procent van de stemmen achter zich.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Wessel Aslander legde beslag op de tweede plaats, het brons is voor analist Kees de Kort. Guy Boscart is een echte 'warm/koud'-analist met vele trouwe volgers en dito criticasters. Zijn meningen zijn altijd uitgesproken, zo houdt hij voor 2008 rekening met een daling van de AEX naar 430 punten. Boscart is oprichter van de populaire site USMarkets.nl en zijn adviesdiensten waren het afgelopen jaar zeer succesvol. De turboportefeuilles staan momenteel op ruim 70 procent winst.

Eigenzinnig

Net als vorig jaar eindigde technisch analist Wesel Aslander op de tweede plaats. Aslander verzorgt al vijf jaar dagelijks columns op Wallstreetweb.nl, daarnaast is hij in 2007 gestart met een eigen abonneeservice WAvisie.nl. Hij houdt zich tevens bezig met kwalitatieve-, kwantitatieve- en fundamentele analyse. Zijn stijl is zowel eigenzinnig als breed toegankelijk.

Kees de Kort, macro-analist bij AFS Capital Management, heeft een reputatie hoog te houden als de meest pessimistische analist van Nederland. Met De Kort is het als met schimmelkaas: je houdt er van of je vindt het vreselijk, aldus BNR Nieuwsradio, waar hij een dagelijkse column heeft. De één noemt hem een 'zeiksnor', de ander realist. Zijn radiocolumns bezorgen mij altijd een glimlach.

Rode lantaarn

De rode lantaarn voor de meest teleurstellende beursprestatie gaat naar Fortis Bank, die in april adviseerde om Spyker te kopen met een koersdoel van 30 euro. Het vervolg is bekend. Ook goeroe winnaar Boscart scoorde weer hoog, net als de analisten van de NOVA top-5 voor 2007, die glansrijk werden verslagen door de willekeurige aandelenkeuze van dolfijnen.

Officiële uitslag

1. Guy Boscart (USmarkets.nl) 37 procent
2. Wessel Aslander (Wavisie.nl, Wallstreetweb) 19 procent
3. Kees de Kort (AFS Capital Management, BNR) 16 procent
4. Willem Middelkoop (Middelkoop Discovery, RTL-Z) 8 procent
5. Ad Nooten (ADN Beursanalyse) 7 procent
6. Corné van Zeijl (SNS Nederlands Aandelenfonds) 4 procent
7. Mathijs Bouman (Z24.nl, RTL-Z) 3 procent
8. Edward Loef (Theodoor Gilissen, Inveztor.nl) 2 procent
9. Geert Schaaij (Beursgenoten.nl) 2 procent
10. Jaap van Duijn (ex-Robeco, DFT.nl) 2 procent

Totaal aantal stemmen: 3455 (inclusief voorronde)

Guy, Wessel en Kees, van harte proficiat. Ook in 2008 blijven we alle beursspecialisten kritisch volgen. Tenslotte geef ik u een een advies mee van mijn favoriete analist, de Texaan John Mauldin: denk en handel 'outside the box'. Een gezond en voorspoedig nieuwjaar!