Wie wordt beursgoeroe van 2007? Lezers van Blikopdebeurs.com en NU.nl kiezen binnenkort weer hun favoriete beurscommentator, analist, vermogensbeheerder of handelaar. Twintig genomineerde goeroes stellen we alvast aan u voor.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Opvallend is het grote aantal nieuwkomers, slechts zeven genomineerde kandidaten stonden vorig jaar ook al op de shortlist. Technisch analist Geert Jan Nikken, winnaar in 2006 en 2005, is dit jaar niet eens genomineerd. Nikken stopte met zijn populaire dagelijkse column op beurssite IEX.nl en voor veel particuliere beleggers geldt kennelijk 'uit het oog, uit het hart'.

Beursklimaat

Wellicht heeft de reshuffle ook te maken met het onzekere en volatiele beursklimaat. De AEX-index staat weliswaar op ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden, maar de hypotheek- en kredietcrisis zorgde voor forse correcties. Erkende 'beren' als Willem Middelkoop, Kees de Kort en Guy Boscart werden dan ook het vaakst genomineerd.

De rol van IEX als hofleverancier van columnisten lijkt overgenomen door Inveztor.nl. Zowel oprichter Michael Kraland, redacteur Martin Crum als technisch analist Edward Loef zijn genomineerd. Kraland door ondergetekende vanwege kennis en trackrecord in combinatie met een erudiete schrijfstijl, doorspekt met humor en ironie.

Zwaargewicht

Corné van Zeijl, portfolio manager bij SNS Asset Management en winnaar van de Gouden Stier in de categorie fondsbeheerders, is ook een zwaargewicht om rekening mee te houden. Genomineerd in dezelfde tak van sport: Rolf Stout, fondsmanager van Fortis Obam, dat dit jaar een fraaie performance van plus 30 procent laat zien en Alex Otto van het Delta Deelnemingen Fonds.

Kandidaten in het meer 'populaire genre' zijn Geert Schaaij, bekend van het tv-programma Business Class, John Beijer (Beursfoon) en Koen 'SMS Poen' Hoefgeest. Schaaij is echter omstreden. Zijn tips werken soms als zelfrijzend bakmeel: snel handelen voor de boel weer inzakt. Oud-Robecotopman Jaap van Duijn is genomineerd dankzij zijn veel gelezen Telegraafcolumns.

Standbeeld

Een naam die u waarschijnlijk niet verwacht is die van Kapé Beukelaar, voorzitter van de vereniging van onafhankelijke financiële planners (VOFP). In het vakblad FiscAlert waarschuwde Beukelaar voor beleggingsinstellingen als Royal Dubai en Golden Sun Resorts, ruim voordat beide fondsen op de fles gingen door fraude. Deze man verdient een standbeeld. Zijn visie over Palm Invest staat hier.

Het lijstje genomineerden wordt gecompleteerd door Evert Waterlander (hoofd beleggingsstrategie ABN Amro), René Bastiaenen (directielid Eureffect), journalist Mathijs Bouman, IEX columnist Jacques Potuijt en technisch analisten Wessel Aslander (runner-up 2006) en Ad Nooten. Er kan ook gestemd worden op de goeroe die in uw ogen dit jaar het meest teleurstelde. Die wint de 'rode lantaarn' trofee.

Dolfijnen

Tenslotte een eervolle vermelding met knipoog. In december vorig jaar liet NOVA een aantal dolfijnen in het Dolfinarium willekeurig vijf aandelen kiezen, als ludiek alternatief voor de NOVA top vijf. Die aandelen staan nu op 32 procent winst, terwijl het mandje van de topanalisten 7 procent lager noteert. Zo ziet u maar, bij elke ranglijst past een gezonde dosis relativeringsvermogen.